Mår levern bra av en detox?

Detox kan innebära många saker, men organet som påverkar ditt alkoholintag kan faktiskt må bra av en paus.

Människor som dricker drinkar

DETOX – Du kan lugnt blanda dig en mocktail – din lever kommer att tacka dig senare.

© iStock

Ja! Men det kommer beror lite på vad du menar med ordet “detox”. För om du med detox menar en månad fri från alkohol – en så kallad vit månad – så kan du lugnt ställa ifrån dig vinglaet och se fram emot en gladare lever. Levern är det organ som förbränner alkohol, och om du under perioder dricker mycket och ofta så kan resultatet vara en missnöjd lever.

Antiinflammatorisk kost – så här ska du äta

Å andra sidan är levern lyckligtvis också ett väldigt förlåtande organ, så en månad utan alkohol är faktiskt tillräckligt med tid för att en i övrigt frisk lever ska kunna ta bort eventuellt ansamlat fett runt organet och kanske också bli av med milda inflammatoriska tillstånd.

Om du däremot tänker på en detox som en månad då du äter vissa örter och tar massa kosttillskott för att skämma bort din lever, då kan du skippa det.

Kickstarta ditt immunförsvar med den här hälsosamma veckomenyn

Din lever blir glad om du begränsar din alkoholförbrukning, följer kostråden och motionerar 30-60 minuter vid måttlig intensitet varje dag. Det är förstås lättare sagt än gjort, men nu är det i alla fall sagt!

DIN LEVER ...

  • ... filtrerar ditt blod. Vissa leverceller håller koll på bakterier från mag- och tarmkanalen och sorterar bort de ovälkomna.

  • ... hanterar matsmältningen. Allt du smälter går från tarmen till blodomloppet och vidare till levern. En del av det bryts också ner till slaggprodukter, som levern skickar ut.

  • ... reglerar sockermetabolismen. Levern hjälper ditt blodsocker, om du t ex fastar. Den lagrar socker så att du fortfarande har energi att ta av även om det är länge sedan du åt sist.

  • ... ombildar könshormoner. Vissa av leverns enzymer är med i processen när könshormoner bildas och ombildas.

  • ... bildar äggviteämnen och koaguleringsfaktorer till blodet. Tack vare vissa äggviteämnen och koaguleringsfaktorer undviker vi inre blödningar. Levern kan också ombilda andra äggviteämnen till fett, socker eller urinsyra.

  • ... reglerar immunförsvaret. Utöver att din lever kan bryta ner vissa bakterieprodukter, så producerar den också proteiner, som hjälper till att reglera hela immunsystemet.

  • ... avgiftar dig. Det är tack vare levern som alkohol kan brytas ner av kroppen till först acetaldehyd och därefter till acetat, som i motsats till acetaldehyd inte är giftigt.

  • ... funkar som energidepå. När kolhydraterna når levern blir en del av dem ombildade till glykogen eller fett, som fungerar som energidepåer.

  • ... styr kolesterolbalansen. I din lever bildas så kallade VLDL-proteiner, som hjälper till att hålla ditt kolesterol i balans.

  • ... producerar galla. Utan galla kan vi inte smälta fett eller ta upp alla fettlösliga vitaminer.

Källa: Maja Thiele, professor i leversjukdomar på Kliniska Institutet vid Syddanska Universitetet

I FORM 11/2023