Ska man använda tandtråd före eller efter tandborstningen?

Att använda tandtråd kan vara besvärligt, så när du ändå håller på kan du lika gärna göra det på rätt sätt. Vi hjälper dig.

Tandtråd i munnen på en kvinna

TANDTRÅD jagar bort de bakterier som gömmer sig i mellanrummen mellan tänderna.

© iStock

Låt oss börja med att konstatera det uppenbara: Att använda tandtråd är en riktigt bra idé.

En tand har fem ytor, och de två som gränsar till granntänderna når du helt enkelt inte med din tandborste. Så ta fram tandtråden – och helst efter att du har borstat [tänderna] (https://iform.se/halsa/forebyggande/sa-har-tar-du-hand-om-dina-tander-hela-livet).

“Du ska använda tandtråd när du har tandkräm i munnen. Först borstar du tänderna, därefter spottar du utan att skölja, och sedan använder du tandtråd eftersom fluoret kommer in i mellanrummen mellan tänderna,” förklarar Britt Lilja, klinikchef och tandläkare.

Fluor är det ämne i tandkräm som förebygger karies, och därför är det viktigt att få in det i mellanrummen mellan tänderna. Det är alltid där karies hos vuxna startar.

Läs också: Hur man undviker gula tänder

2-3 gånger i veckan räcker det att använda tandtråd om du inte har begynnande hål i tänderna.
— Källa: Britt Lilja, klinikchef och tandläkare

Såga som i ett nybakat franskbröd

När du köper tandtråd ska du leta efter en som är platt och vaxad – inte de riktigt tunna grejerna. Det gör det lättare att komma upp och ner. Och hemligheten, enligt Britt Lilja, är att använda tandtråden som en kniv i nybakat franskbröd:

“Tänk dig att du har ett nybakat franskbröd – om du försiktigt sågar fram och tillbaka utan att ta i så får du de finaste skivorna utan att förstöra det. Du måste såga dig ner genom mellanrummen.”

Så får du det gjort

Tanntråd
© iStock

När du ska borsta tänderna, börja med att riva av en bit tandtråd och placera den på handfatet. Borsta sedan tänderna. Det är mer troligt att du använder tandtråden efteråt om du redan har förberett en bit, annars kommer du bara att kasta bort den, vilket är slöseri med pengar.