Så mycket påverkar din livsstil dina efterkommande

Du blir vad du äter … och detsamma gäller dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Fem unga människor snackar och grillar.

Korvar på grillen, en öl i handen, jordgubbar med grädde till dessert. En fantastisk cocktail på en sommardag. I varje fall någon gång ibland.

© iStock

När lördagsgodiset kommer fram på tisdagen (och på onsdag och torsdag), när rödvin till maten blir mer regel än undantag och du äter pizzarester på måndagen är det inte bara din egen hälsa du sätter på spel.

Ny forskning visar att mödrar som äter mat med mycket fett och socker, exponerar kommande generationer för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och andra livsstilssjukdomar. Både dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn kan komma att drabbas – även om de själva äter sund mat.

Det är forskare från Washington University i USA, som står bakom studien, och de menar att det finns stor anledning till oro i och med att 38 procent av världens kvinnor är överviktiga eller feta, och siffran bara stiger.

Testat på västlig kost

Undersökningen är gjord på möss som fick mat som innehöll 60 procent fett och 20 procent socker, från sex veckor före de blev dräktiga. Det är en kost som liknar den västliga – i grund och botten motsvarar det att äta snabbmat varje dag.

Även musungarna, deras ungar och deras ungar fick därefter sund mat, men visade ändå tecken på insulinresistens, som är den säkra vägen till diabetes, högt kolesterolvärde och hjärt-kärlsjukdomar.

Och det ser ännu värre ut för människor, berättar huvudforskaren, Kelly H. Moley. Människobarn härmar i hög grad sina föräldrars kost, vilket bidrar till att föra moderns livsstil och vanor – och därmed livsstilssjukdomar – vidare.