Håll hjärtat sunt med fibrer

Kostfibrer är nyttiga för hjärtat.

HJÄRTMAT

Kostfibrer är nyttiga för hjärtat och förebygger effektivt hjärt-kärlsjukdomar. Den slutsatsen dras av en fransk studie med 6 000 deltagare. Deltagarnas kostvanor studerades under 9 år. Forskarna fokuserade på sammanhanget mellan fibrer och faktorer som påverkar utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar. Det var t ex generell övervikt, fett på magen, för högt blodtryck samt koncentrationen av skadliga fettämnen i blodet.

Det visade sig att med 30 gram fibrer varje dag sänker du markant risken för att t ex utveckla det farliga fettet på magen. Undersökningen framhäver de oupplösliga fibrerna som särskilt effektiva i kampen mot hjärt-kärlsjukdomar. Kostfibrer finns i mat från växtriket och livsmedel härifrån innehåller både oupplösliga och upplösliga fibrer. Vete innehåller t ex övervägande oupplösliga fibrer medan frukt innehåller flest av de upplösliga fibrerna. Med tanke på den nya kunskapen kan du ha i bakhuvudet att lite vetekli i brödet eller müslin ger ett extra plus för ditt hjärta. Rekommendationen är att du får i dig totalt 25-30 gram fibrer per dag.

Få ditt hjärta i absolut toppform

Ett hav av faktorer påverkar ditt hjärta, men viktigast för hjärtats hälsa är massor av motion och nyttig, allsidig kost.

Här är 3 levnadsregler:

  • Motionera dagligen i en timma. Sätt av 2-3 timmar i veckan till hård konditionsträning.
  • Ät frukt och grönt, fullkornsprodukter, magert kött, fi sk och nyttiga vegetabiliska oljor. Var försiktig med mättat fett och håll ett öga på kalorierna.
  • Undvik cigaretter, stress och för mycket alkohol.