Håll hjärtat sunt med fibrer

Kostfibrer är nyttiga för hjärtat.

HJÄRTMAT

Kostfibrer är nyttiga för hjärtat och förebygger effektivt hjärt-kärlsjukdomar. Den slutsatsen dras av en fransk studie med 6 000 deltagare. Deltagarnas kostvanor studerades under 9 år. Forskarna fokuserade på sammanhanget mellan fibrer och faktorer som påverkar utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar. Det var t ex generell övervikt, fett på magen, för högt blodtryck samt koncentrationen av skadliga fettämnen i blodet.

Det visade sig att med 30 gram fibrer varje dag sänker du markant risken för att t ex utveckla det farliga fettet på magen. Undersökningen framhäver de oupplösliga fibrerna som särskilt effektiva i kampen mot hjärt-kärlsjukdomar. Kostfibrer finns i mat från växtriket och livsmedel härifrån innehåller både oupplösliga och upplösliga fibrer. Vete innehåller t ex övervägande oupplösliga fibrer medan frukt innehåller flest av de upplösliga fibrerna. Med tanke på den nya kunskapen kan du ha i bakhuvudet att lite vetekli i brödet eller müslin ger ett extra plus för ditt hjärta. Rekommendationen är att du får i dig totalt 25-30 gram fibrer per dag.

Få ditt hjärta i absolut toppform

Ett hav av faktorer påverkar ditt hjärta, men viktigast för hjärtats hälsa är massor av motion och nyttig, allsidig kost.

Här är 3 levnadsregler:

  • Motionera dagligen i en timma. Sätt av 2-3 timmar i veckan till hård konditionsträning.
  • Ät frukt och grönt, fullkornsprodukter, magert kött, fi sk och nyttiga vegetabiliska oljor. Var försiktig med mättat fett och håll ett öga på kalorierna.
  • Undvik cigaretter, stress och för mycket alkohol.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background