Ät som en japan och lev längre

Kvinna med sushi

Japanska kostvanor förlänger livet.

© Istock

Älskar du fisk kan du lugnt läsa vidare. Ny forskning visar att en traditionell japansk diet med massor av fisk kan förlänga livet.

I en ny studie från National Center for Global Health and Medicine i Tokyo ser man hur vuxna japaner, som äter traditionellt japanskt, har 15 % lägre risk att dö över en period på 15 år. Studien bygger på fakta från 36 000 män och 42 000 kvinnor från Japan.

– Våra resultat, tillsammans med tidigare studier, visar att en diet med ett högt intag av bland annat fisk och kött, kan minska risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar i sydostasiatiska befolkningar, berättar forskarna enligt lifescience.com.

Japanarnas kost innehåller utöver stora mängder fisk också många grönsaker. Och de äter massor av detta. Faktiskt äter en japan i genomsnitt 100 gram fisk om dagen, medan vi svenskar får i oss ynka 17 gram. Dessutom får de i sig 400 gram grönsaker dagligen, medan vi svenskar endast äter 140 gram.

Nej till dessert

En annan orsak till att japanarna kastar in handduken senare, är enligt näringsexperten Sachiko Kuramoto också deras begränsade intag av andra populära, västliga matvaror.

– Bröd är inte stort i Japan, liksom dessert, godis och kakor inte heller är det. Japanare skulle heller aldrig komma på tanken att äta två äpplen, utan nöjer sig kanske med två skivor. Och de använder i stort sett aldrig sås, dressing eller smör i maten.

Enligt Sachiko Kuramoto är japanare bättre på att njuta av sina måltider, liksom de inte tänker på mat mellan dagens tre måltider.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background