Detta händer i kroppen när du håller dig för länge

När din avföring vill ut, måste den få komma ut – helst så snabbt som möjligt. Annars händer det saker i tarmen som inte är så hälsosamt.

Kvinna håller för näsan med öppen mun.

Även om du helst vill hålla dig ska du gå på toaletten när du behöver – annars kan tarmarna gå sin egen väg.

© iStock

Kanske vill du helst vänta med att bajsa tills du är hemma i ditt eget, trygga badrum. Kanske är det bara olägligt när du behöver bajsa – så du håller dig och väntar till det passar bättre att gå på toaletten. Oavsett vad så är det verkligen inte sunt för kroppen att inte låta naturen ha sin gång, när den nu insisterar. Se här vad som händer i kroppen när du håller dig för länge.

Efter två timmar

Tarmens stängningsmuskler får jobba övertid och det kan kännas som en krampaktig smärta, men också göra så att stängningsmusklerna inte kan fungera optimalt i framtiden. Avföringen som samlas gör också att du känner dig uppblåst.

Efter sex timmar

Kanske känner du inte att det är överfullt i tarmarna, men det är inte för att avföringen på något mystiskt sätt ha försvunnit. Det är för att tarmen har börjat vänja sig vid att det är för lite plats och försöker absorbera avföringen. Du har börjat få förstoppning, där bajset försöker komma ut från ena sidan, men det är annat bajs i vägen.

LÄS OCKSÅ:Förstoppning? Så blir du av med den

Efter 12 timmar

Om du inte har känt av förstoppningen innan kan du garanterat göra det nu. Din mage blir hård och spänd och du kan inte dra in den, hur mycket du än försöker. Kanske kan du fortfarande inte känna att avföringen vill ut, men det vill den – och den kan komma ofrivilligt innan du hinner till en toalett.

Och ÄNNU längre …

Om din avföring inte kommer ut i den omfattning som de behöver, är det för att den byggs upp i tarmen och blockerar. Och det kan faktiskt sluta i kronisk förstoppning, som i värsta fall måste opereras bort.

LÄS OCKSÅ: Vilken färg bör avföring ha?