Förebygg sjukdom med fasta

Fasta kan vara precis det som krävs för att bli av med magfettet och därmed förebygga kroniska livsstilssjukdomar. Här får du en guide till 3 dagars fasta.

Kvinna dricker vatten

Kom ihåg att dricka vatten när du fastar

© wichmann+bendtsen

Fasta förebygger sjukdom

Vad innebär det att fasta?

Tre dagar där du inte får äta utan bara dricka vatten, te och kaffe.

Läs också: Perodisk fasta, en effektiv metod för viktminskning – för vissa av oss

Fördelar med att fasta:

  • Du förbättrar sannolikt din insulinföljsamhet och sänker ditt blodtryck och förebygger därmed kroniska sjukdomar - särskilt om du är överviktig.
  • Spelreglerna är kost­mässigt mycket enkla.
  • Du går ner i vikt (detta är självklart bara ett plus om du behöver göra det).

Nackdelar med att fasta:

  • Det är både fysiskt och psykiskt tufft.
  • Du missar pauserna och de sociala aspekterna av att äta tillsammans med andra.
  • Din energinivå kan kännas lite låg så skippa all tuff träning de här dagarna.

Är tre dagars fasta lite för drastiskt för dig, så prova en av våra mildare metoder.

Så fastar du i 3 dagar

Dag 1

Morgon

Drick en kopp te. Det ger dig både vätska och antioxidanter som stärker ditt immunförsvar. Ju längre teet får lov att dra, desto mer kraftfullt blir det. Välj gärna grönt te som är fyllt av antioxidanter.

Förmiddag

Ta ett glas vatten och var noga med att hålla dig hydrerad under dagen. Vi får normalt i oss uppåt en liter vätska från maten. Det ska läggas ovanpå vårt dagliga vätskebehov på cirka 1,5 liter. Sträva därför efter att dricka 2,5 liter kalorifri vätska på alla dina fastedagar.

Lunch

Gå en promenad på lunchen istället för att se på när kollegorna frossar loss. Håll ner intensiteten. Särskilt här på den första dagen kan ditt blodsocker vara hårt utmanat, och därför kan hård träning göra dig illamående.

Eftermiddag

Ta en liten paus och få i dig något att dricka. Se upp för att kaffet kan sänka blodsockret.

Kväll

Ta ett härligt bad medan familjen äter.

Sen kväll

Gå och lägg dig tidigt. Dels är batterierna säkert tomma, dels är sötsuget ofta som värst på kvällen.

Dag 2

Morgon

Börja dagen med en promenad. Det sätter igång kroppen och får bort tankarna från den frukost du inte ska äta.

Förmiddag

Din kropp bör redan ha börjat vänja sig vid fastan så om du vill kan du prova att dricka en kopp kaffe (svart!) och känna efter hur kroppen reagerar. Se också idag till att dricka flitigt i allmänhet.

Lunch

Gör något roligt medan kollegorna äter lunch. Fixa naglarna, köp en ny blus, en bok eller en konsertbiljett på nätet.

Eftermiddag

Yoga ger lugn i kroppen. Om du kan så är en timmes yoga en härlig AW-ritual där du vänder blicken inåt och hittar lugnet i dig själv.

Kväll

Ett stort glas vatten kan fylla magsäcken och därmed lindra en del av den hunger som den tomma mag­säcken ger. Känner du ett hålrum i magen kan du därför må lite bättre av att dricka en halv liter vatten.

Sen kväll

Ditt sötsug kan vara outhärdligt. Om du känner av det så drick en kopp lakritste som med sin söta smak är en njutning för smak­lökarna. När du går och lägger dig så kan du glädja dig åt att en god nattsömn är toppen för ditt immunförsvar.

Trivs du med att fasta ibland och vill du gärna gå ner i vikt? Prova då 5:2-dieten, där du fastar två dagar i veckan och äter som vanligt de andra dagarna.

Dag 3

Morgon

Sista fastedagen! Ligg kvar i sängen i några minuter och tänk igenom dina motiv för att fasta. Med nyvunnen fokus och viljestyrka blir det en lätt sak att ta dig igenom det sista dygnet.

Förmiddag

Du förtjänar en belöning! Vad sägs om att boka en timmes massage eller ta med en väninna på spa efter jobbet?

Lunch

Maten kan lätt ta för stor plats i ditt medvetande. Istället för att förtränga tankarna kan du börja att utarbeta din kostplan för de kommande dagarna.

Eftermiddag

Ta en kopp te under en lugn stund. Det ger fyr­dubbel bonus eftersom du får vätska, stärkande antioxidanter, en smakupplevelse och ett andrum. Även om du inte äter så är det viktigt att ta de pauser som du annars får under måltiderna.

Kväll

Handla för en delikat och nyttig frukost till imorgon, så att du närings­mässigt kan börja på topp.

Sen kväll

Gå och lägg dig tidigt. När du lagt dig kan du glädja dig åt att fastan nu är slut, att du givit immunförsvaret ett ordentligt lyft – och att du får äta frukost i morgon!