3 skäl till att du får ryckningar i ögat

Känner du igen känslan när ögonlocket liksom rycker lite? Det finns det sannolikt en naturlig förklaring till. Här är 3 anledningar.

Muskeltics – kvinna har ryckningar i ögonlocket och sitter och gnider sig i ögat

MUSKELTICS Ryckningar i ögonlocket kan ge trötta ögon och göra det svårt att koncentrera sig. Kaffe, stress och trötthet kan vara orsaken.

© iStock

De små, spontana muskelsammandragningarna förväxlas ofta med tics och kan vara väldigt irriterande, men är oftast helt harmlösa.

Fenomenet kallas muskelryckningar och beror på överaktiva muskelfibrer, som drar ihop sig utan att du kan kontrollera det. Det klassiska exemplet är ryckningar i ögonlocket, men muskelryckningar kan också förekomma i andra delar av kroppen, t ex i vaden eller i rumpan.

I sällsynta fall kan de godartade ryckningarna runt ögat bero på ett kroniskt tillstånd kallt blefarospasm. Sjukdomen visar sig som ofrivilliga blinkningar eller knipningar med ögonlocken och kan i allvarliga fall behandlas med botox, som går in och förlamar musklerna.

Om du bara lider av ryckningar i ögat i perioder beror det sannolikt på din livsstil. Även om forskarna ännu inte har fastslagit en exakt förklaring till muskelryckningarna i ögonlocket, finns det nämligen flera livstilssrelaterade faktorer som sägs påverka ryckningarna. Här är de:

3 orsaker till muskelryckningar

1. Du får i dig för mycket koffein

Liksom koffein kan ge hjärtklappning, kan det också vara en möjlig orsak till muskelryckningar. En potentiell förklaring är att koffein verkar stimulerande, vilket ökar mängden transmittorer, som skickar signaler till muskelfibrerna om att dra ihop sig, t ex i ögonlocket.

2. Du är stressad

Muskelryckningar är ett vanligt symptom på stress. En möjlig förklaring är att du har mer adrenalin i kroppen när du är stressad, vilket kan göra det lättare för musklerna att dra sig samman. Detsamma gäller när du blir skrämd eller rädd.

3. Du är trött

När det rycker i ögonen försöker kroppen tala om för dig att du ska slappna av eller göra något annat än det du håller på med Både trötthet och för lite sömn kan nämligen resultera i ögonryckningar.

Källa: Jacob Geday, specialistläkare i neurologi