10 tips för en grönare vardag

Du kan självklart undvika att flyga eller byta ut din bensinslukande bil mot en eldriven, men det finns också massor av små saker du kan göra för att skona klimatet – och även din plånbok. Följ de här klimavänliga tipsen och lev lite grönare.

Tvättlina skonar klimatet

ERSÄTT TORKTUMLAREN MED TVÄTTLINA Det tar lite längre tid att torka kläderna, men i gengäld skonar du klimatet.

© iStock

Små steg mot en mer klimatvänlig vardag

Känns det svårt att ställa om till en grönare livsstil så ta mod till dig. Du behöver nämligen inte förändra alla dina vanor på en gång. Bestäm dig för att anamma en ny grön vana varje månad. På det viset vänjer du dig sakta vid att tänka allt mer grönt och hållbart. Men spelar det verkligen någon roll, tänker du kanske. Det är åtminstone bättre än att inte göra något, och om vi alla hjälps åt så kan det bara bli bättre. Låt oss därför göra en gemensam insats för att påverka samhället i en grönare riktning.

LÄS OCKSÅ: Stoppa matsvinnet – så här gör du!

10 enkla tips som skonar klimatet

1. Låt vinden göra jobbet

Det tar lite längre tid än om du slänger tvätten i torktumlaren, men du kan förkorta torktiden genom att centrifugera väl innan du hänger upp kläderna. Väljer du torktumlaren så tänk på att rengöra filtret innan. På det viset kan luften lättare ta sig igenom filtret, vilket gör att det inte måste produceras lika mycket varm luft för att torka tvätten. Detsamma gäller om du bara torkar lite kläder. Torka bara det mest nödvändiga i tumlaren.

2. Spara på vattnet

Mellan 6–15 liter vatten rinner ur duschen per minut, beroende på modell och hur mycket du vrider på kranen. Därför är det bra att stänga av vattnet medan du tvålar in dig och schamponerar håret. Det finns många liter att spara. Minskar du duschtiden med två minuter blir det omkring 7 500 liter vatten på ett helt år, om du duschar varje dag. Men det finns fler sätt att spara vatten. Här under hittar du tre idéer.

3 andra tips för att spara på vattnet:

  • Stäng av vattnet när du inte använder det, t ex medan du borstar tänderna.
  • Skölj inte disken, om du använder diskmaskinen. Om du inte måste.
  • Skölj grönsaker i en balja med vatten, och använd sedan som blomvatten.

3. Minska på aluminiumfolie

Aluminiumfolie är smidigt när du ska packa in och täcka över mat. Den silverglänsande folien är dock enormt energikrävande att producera, och slutar i skräpet när den är använd. Det är mycket bättre att använda smörgåspapper, glasburkar eller burkar i återvunnen plast. Ska du använda aluminiumfolie, t ex på grillen, kom då ihåg att avfallssortera den som metall efter användning. Återvinns aluminiumfolien kan man nämligen spara upp till 95 procent av den energi, som används för att utvinna nytt aluminium.

3 situationer där du kan spara in på aluminiumfolien:

  • Matlåda 👉 Använd en burk eller slå in maten i smörgåspapper
  • I kylskåpet 👉 Använd plastburkar eller lägg en tallrik över maten
  • I frysen 👉 Använd en burk som tål att frysas

4. Använd påsen igen

Ta med en påse eller en rymlig väska när du handlar mat, så du slipper köpa en ny påse varje gång. Fråga också dig själv om du verkligen behöver en plastpåse till en klase bananer eller ett par avokador, när du står i frukt- och gröntavdelningen.

© iStock

5. Säg nej till reklam

Om tryckta reklamblad bara är något som proppar igen brevlådan, innan de slängs, kan du lika gärna sätta upp en nej tack till reklam-skylt på brevlådan. Förutom att minska papperssvinnet så kan det även göra att du inte frestas att köpa sådant du inte behöver – och det gagnar också miljön.

6. Använd påsen igen

Ta med en påse eller en rymlig väska när du handlar mat, så du slipper köpa en ny påse varje gång. Fråga också dig själv om du verkligen behöver en plastpåse till en klase bananer eller ett par avokador, när du står i frukt- och gröntavdelningen.

7. Slänger du (också) ut guld?

Frukt coh grönsaker står för ca 36 procent av den mat vi slänger. Tycker du att vi borde kunna göra bättre? Tänk då på att inte köpa mer än du behöver. Det kanske är extrapris på bananer, men om du bara hinner äta tre innan de är bruna, så är det slöseri med resurser att köpa en stor klase. Det har kostat att odla och frakta frukten, och du har betalat för bananerna.

Ta vara på allt du köper. Vissna grönsaker kan t ex användas i gryträtter eller frysas och läggas i soppor. Bär som har blivit mjuka kan ändå frysas in och användas i smoothies eller kokas upp med lite vaniljpulver till en god sylt, som du kan lägga på kvarg eller yoghurt.

Frysta bananer blir till glass

SLÄNGER DU ÖVERMOGNA BANANER? STOPP! Frysta bananskivor kan mixas med jordnötssmör och en skvätt mjölk till en sund bananglass.

© iStock

8. Fyll tvättmaskinen

Utnyttjar du tvättmaskinens kapacitet fullt ut kan du både spara vatten och energi. Detsamma gäller för diskmaskinen. När det gäller bägge maskinerna finns det dessutom mycket att hämta genom att använda ett kort program eller ett ekoprogram, som tvättar på lägre temperaturer.

Tvättar du på lägre gradantal, krävs det dock att du använder ett tvättmedel för kallt vatten, som kan tvätta bort fett och smuts vid lägre temperaturer. Är kläderna inte smutsiga, räcker det med att vädra kläderna, men är de smutsiga så behöver du tvätta med varmt vatten.

9. Dosera rengöringsmedel korrekt

Ditt hem och dina kläder blir inte renare för att du öser ut tvätt- och rengöringsmedel. Tvärtom riskerar du rester av medlen på kläder och olika ytor hemma. Följ därför doseringsanvisningarna på tvätt- och rengöringsmedel. Genom att dosera korrekt skonar du både miljön och din plånbok, och det ger också bättre rengöringsresultat.

Välj miljömärkta rengöringsmedel, som t ex är märkta med Svanen eller EU-Blomman – det är en garanti för att produkten är så miljövänlig som möjligt.

10. Ha en egen kopp på jobbet

Många arbetsplatser har engångsartiklar vid kaffemaskiner eller vattenautomater. Men använder du en eller flera engångsmuggar varje dag, blir det ganska många muggar under ett helt år. Ta hellre med en kopp hemifrån som du kan diska och använda igen, och bestäm dig för att inte använda engångsartiklar när det finns en diskho, diskborste och diskmedel.

Plast i haven

SLUTA MED PLASTMUGGAR 49 procent av det avfall som flyter runt i haven kommer från engångsplast som plastmuggar, sugrör och ballongpinnar.

© iStock