Skal är inte skräp

Skal är inte skräp. Faktiskt sitter huvudparten av de hälsosamma ämnena i frukt och grönt i skalet eller strax under, medan själva frukt- eller grönsaksköttet först och främst innehåller vatten och kolhydrater. Se här vilka hälsovinster du kan göra genom att äta ”förpackningen”.

Frukt och grönsaker har som bekant av naturen fått en vacker förpackning, men det är faktiskt inte för att vara en fröjd för ögat. Ytterhöljet och skalet har snarare som funktion att skydda frukten och grönsakerna mot externa attacker och är därför fullproppade med växtämnen, vitaminer och mineraler som skyddar mot växtens fiender. De här hälsosamma ämnena i skalet kan skydda också dig och din hälsa – ofta mycket bättre än själva fruktköttet.

Insidan räknas

I Thailand har forskarna undersökt 28 frukter och funnit – med ganska få undantag – att alla var mer hälsosamma utanpå än inuti. Bland annat har forskningen visat att det håriga kiwiskalet innehåller tre gånger så mycket antioxidanter som själva fruktköttet och äppelskalet kan halvera tillväxttakten för tarmcancerceller på grund av de många fytokemikalierna, visar ny forskning från Cornell University i New York.

Men för att du ska ha nytta av alla hälsosamma ämnen i skalet, så krävs det förstås att det inte hamnar i soptunnan.