Så påverkar de söta ämnena blodsockret

Socker, konstgjorda sötningsmedel eller Stevia? Valet är ditt men de olika alternativen påverkar ditt blodsocker på olika sätt.

Sötningsmedlena kan påverka ditt blodsocker.

Stevia

Stevia höjer inte blodsockret, tvärtom kan de aktiva ämnena i stevia isoleras och till och med på sikt användas medicinskt för att hjälpa diabetespatienter.

Socker, konstgjorda sötningsmedel eller stevia. Vad är skillnaden på de söta ämnena? Lär dig mer här

Vanligt socker

Socker tas upp direkt och snabbt i blodet. Det sätter press på kroppens tillverkning av insulin som tvingas öka och därför är socker ett problem för diabetiker.

Konstgjorda sötningsmedel

De flesta sötningsmedel ökar inte blodsockret, vilket är bra för stabiliteten i blodsockret och speciellt bra för diabetiker, som har problem med att tillverka det insulin som behövs. Insulin har till uppgift att få bort sockret från blodet. Undantaget är sockeralkoholer, sorbitol och xylitol, som inte är bra för diabetiker, eftersom sockeralkoholer ombildas till socker i kroppen och ger en stigning i blodsockret.

LÄS OCKSA: Sötningsmedel – är de skadliga eller smarta?

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background