Ska jag väga mig eller inte?

Jag väger mig varje dag, men ofta blir jag besviken och då tröstäter jag. Borde jag kasta ut min våg? Och hur ser jag i så fall till att jag inte plötsligt går upp tio kilo i vikt?

fötter på en våg

VÄGARDAG – Hur, hur ofta och när – och vilka är alternativen?

© iStock

Å ena sidan kan det vara bra att hålla koll på sin vikt. I teorin kan du nämligen då fånga upp en viktökning, innan fem kilo plötsligt blir 15, vilket ju är din oro.

Jag har, precis som du, ett lite komplicerat förhållande till att väga mig. I perioder ställer jag undan min våg helt, i andra perioder tar jag fram den.

Under en av dessa perioder fick jag faktiskt en aha-upplevelse. Jag hade börjat äta en ny sorts granola. Den var sååå god! Det visade sig snabbt på vikten, och då blev jag tvungen att inse att det inte funkade att lägga på ett halvt kilo honungsrostad topping på min yoghurt varje morgon. Det fick bli en söndagsfrukost-lyx. Synd! Men det var tack vare vågen jag upptäckte det.

Å andra sidan kan det bli en stressfaktor att väga sig i tid och otid. Och det kan säga mer om hur mycket vätska din kropp har samlat på sig, eller var du är i din cykel, än om du har gått upp i vikt på grund av fett.

Egentligen spelar ju inte siffran så stor roll, utan det viktiga är att du mår bra när du ser sig själv i spegeln och om din kropp fungerar med det bränsle du ger den – och inte minst mängden rörelse du erbjuder den.

Här får du några alternativ till vågen, och om du insisterar på att ställa dig på den får du ett par goda råd till hälsosamma vågvanor.

Tips 1: Mät din midja...

... för det som verkligen betyder något för din hälsa är faktiskt var på kroppen fettet sitter. Så genom att hålla koll på utvecklingen av ditt midjemått får du en fingervisning om hur det står till.

Slappna av i magen och använd ett måttband, och mät på samma ställe varje gång. T ex vid naveln eller ett födelsemärke så du lätt kan jämföra från månad till månad.

Tips 2: Se dig i spegeln...

... eftersom det ofta ger en bättre bild än vikten. Om du t ex börjar att träna (mer), så kommer din kropp att bli mer tonad.

Att bli tonad är egentligen bara ett annat ord för att tappa fett och bygga upp muskelmassa. Det sistnämna visar sig ofta som en viktökning, om du uteslutande använder vikten som måttstock.

Genom att istället ta en titt på dig själv och känna på dina kläder kan du hålla koll på om din kropp är stark och hälsosam.

Tips 3: För en logg...

... om du under en period vill hålla koll på ditt hälsotillstånd. Den behöver inte bestå av flera sidors daglig prosa. Du kan t ex bara skriva en liten lista med dina mål, t ex “Ät 500 g grönsaker”, “Gå 10.000 steg” och “Sov minst 7 timmar”.

Bredvid varje mål kan du sätta ett kryss för de dagar då du lyckas med dina mål.

Efter en vecka eller en månad kan du titta tillbaka och få en bra överblick över hur konsekvent du har varit och om det finns något mönster som du vill eller behöver bryta.

Så här kan du använda din våg

Om du mår bäst i att fortsätta väga dig så vill jag rekommendera att du gör det på följande sätt:

Inte för ofta

Väg dig cirka en gång i veckan istället för varje dag. Att väga sig varje dag är värdelöst, eftersom det blir alldeles för stora svängningar. Du kan t ex väga några kilo extra på julaftons kväll när du ätit massa risgrynsgröt. Tro mig!

Om du insisterar på att väga dig varje dag, så skriv ner vikten och räkna ut ett genomsnitt för hela veckan istället för att hänga upp dig på varje dags siffra.

Regelbundet

Väg dig vid samma tidpunkt varje gång – t ex på morgonen innan du tar på dig kläderna, men efter att du har varit på toaletten. Ställ också vågen på samma ställe (eller undvik att flytta runt på den.)