Bli kvitt fettet: 10 billiga knep

Har du kört fast? Känns det helt omöjligt att bli kvitt de sista fettlagren? Då ska du testa de här tio smarta genvägarna till att sätta turbofart på dina ansträngningar. Bara några små, nya och sunda vanor kan betyda en gladare badrumsvåg och ett nytt hål i skärpet.

1. Unna dig chokladen du är så sugen på…

Nej, du behöver inte försaka alla sötsaker. Riv ner lite mörk choklad i chilin och grillsåsen – resultatet blir en fyllig smak med många sunda flavonoider. De är bra för hjärtat och håller kolesterolvärdena i schack. Det är smart att riva chokladen – så undviker du en chokladchock!

2. Gör din macka grön

Byt ut majonnäsen mot mogen avokado. Avokado är proppfull med fleromättade fettsyror som hjälper till att hålla nere kolesterolet. Dessutom har forskare vid Ohio State University kommit fram till att halten av fytokemikalier kan hjälpa till att skydda mot muncancer.

Ät avokado på helt nya sätt.

3. Välj ”rätt” olja

"Undvik att hälla de allra lättaste oljorna över salladen", råder dietisten Elena Paravantes på womenshealthmag.com. Lätta och ljusa oljor innehåller färre cancerhämmande antioxidanter än dem med fina namn som extra jungfruolivolja – samtidigt som de har en mer neutral smak. Hur vet du att oljan är nyttig? Jo, enligt dietisten ska den ”…ha en fruktig, lite bitter, pepparaktig smak och ge en svagt brännande känsla på tungan”.

4. Börja varje måltid med två glas vatten

Drick två glas vatten före maten. Det håller vätskebalansen på en jämn nivå – så att du känner dig mindre hungrig. En god vana som hjälper dig att hålla vikten och vigören.

5. Drick iste

Är du redo för en ny, sund vana? Då ska du byta ut läsk och saft mot ett stort glas färskt iste! Resultat: Du minskar antalet kalorier – och tankar upp med antioxidanter som skyddar ditt hjärta, motverkar cancer och till och med rynkor. En amerikansk studie från US Department of Agriculture visar att en kopp svart te innehåller fler hälsosamma flavonoider än en portion broccoli eller morötter.

Gör ditt eget frukt-te

6. Tänk i halvor

Här är en enkel och hälsosam vardags- och feststrategi: Fyll halva tallriken med frukt och grönsaker – och fyll på den andra halvan med lika stora mängder fullkornsprodukter, fiberrika kolhydrater och magra proteinkällor …

7. Lär dig ordningsföljden i hälsohierarkin

Lär dig att äta mackor på det sunda och fettsnåla sättet: Välj det pålägg som innehåller minst fett. Rangordningen är… med det fettsnålaste alternativet överst:

  1. Kalkon och kyckling
  1. Rostbiff
  1. Skinka
  1. Salami

8. Laga den bästa – och nyttigaste – broccolin

Så här kokar du broccoli perfekt, så att den bibehåller alla hälsosamma näringsämnen:

  1. Skölj broccolin under rinnande, kallt vatten
  1. Lägg den i en sluten behållare som tål mikrovågsugn
  1. Koka i mikrovågsugnen i 3 till 4 minuter

Bonus: Fler näringsämnen. Kokning, stekning och överdriven ångkokning tömmer grönsakerna på näringsämnen. Allt vatten som behövs är det som finns kvar efter att du har sköljt broccolin.

9. Skölj bönorna

Bönor på burk – kidney, cannellini och kikärter – är ett smart och snabbt sätt att få i dig proteiner och fibrer. Men de ökar också ditt dagliga intag av natrium, som i sin tur ökar risken för magcancer och högt blodtryck. Men – studier visar att det räcker att skölja bönorna för att reducera natriumhalten med en tredjedel.

10. Byt ut rött kött mot linser

Till exempel i en fettsnål lasagne späckad med antioxidanter.
Gör så här: Använd bara halva köttmängden och ersätt den andra hälften med linser. Linserna ger dig proteiner som inte innehåller något fett men mycket fibrer – vilket gör lasagnen extra mättande. Röda linser har en neutral smak, så att de glider omärkligt in i lasagnesmaken. Du kommer inte ens att märka att de är där – vi lovar!

LÄS OCKSÅ: Vad är en normal fettprocent för kvinnor och män?

Det är enkelt att smyga in fler grönsaker i maten! Här får du tips som fixar biffen från frukost till kvällsmat.