Träningsgummiband – effektiv träning i fickstorlek

Du kan stärka och tona din kropp effektivt med ett träningsgummiband, samtidigt som det inte tar någon plats i väskan. Läs allt om hur du använder det här smarta träningsredskapet och hur du väljer rätt gummiband.

Kvinna gör övning med träningsgummiband

ETT TRÄNINGSGUMMIBAND FUNGERAR! Ett träningsgummiband är ett smart träningsredskap som kan användas till en lång rad övningar.

© Jakob Helbig

Tänk om du kunde ha ett helt gym i fickan. Hantlar, maskiner, viktstänger – ja, hela baletten. Visst hade det varit smart!

Och det är faktiskt inte så svårt som det verkar. Ett träningsgummiband tar inte mer plats än en liten knytnäve, och med det i fickan har du allt du behöver för ett ordentligt pass styrketräning.

Här är allt du behöver veta när du ska köpa och träna med ett träningsgummiband.

Frågor och svar om träningsgummiband:

Vad är fördelen med ett träningsgummiband?

Ett träningsgummiband är superpraktiskt. Det väger nästan inget och kan rullas ihop så det knappt tar någon plats alls. Du kan lätt ta med det på semestern eller när du ska bort en helg, så du hela tiden har möjlighet att träna effektivt även om du inte är hemma. På löprundan kan du ha med gummibandet i fickan, om du vill styrketräna lite längs vägen.

Föredrar du att styrketräna hemma i vardagsrummet slipper du släpa hem tunga hantlar, som ligger i vägen och tar en massa plats.

Jämfört med ett medlemskort på gymmet är ett träningsgummiband en billig investering.

Vad gör ett träningsgummiband för kroppen?

Vill du ha en stark och vältränad kropp är ett träningsgummiband rätt redskap. När du tränar med gummiband är du säker på att behålla motståndet genom hela passet. Samtidigt utmanar du alla muskler för att behålla stabiliteten när gummibandet är spänt till max. Dessutom aktiverar du automatiskt dina magmuskler med hjälp av gummibandets motstånd.

Lider du av en skada är gummibandet också bra, eftersom du kan bygga upp musklerna långsamt med ett lätt motstånd utan att överbelasta kroppen.

Vilket träningsgummiband ska jag köpa?

Träningsgummiband finns i många olika varianter och med olika motstånd. Hårdhetsgraden beror på färgen på gummibandet och kategorierna kan variera beroende på vilket märke du väljer. Prova dig fram tills du hittar något som passar dig.

Generellt finns det tre sorters träningsgummiband, som kan uppfylla olika behov. Här är några av de främsta fördelarna.

3 typer av träningsgummiband:

1. Långt, vanligt träningsgummiband

Det långa träningsgummibandet kan användas till en lång rad övningar och är dessutom bra för att stretcha, då du enkelt kan placera det under dina fötter, bakom ryggen och så vidare.

Medan du gör övningar kan du snabbt justera motståndet med det långa träningsgummibandet genom att t ex hålla längre in mot mitten eller vira det en extra gång runt bordsbenet, stolen eller något annat som du har fäst det i.

Du kan också knyta ihop träningsgummibandet till en rund ring om det passar för övningen. Det är dessutom platt och praktiskt att ha med i väskan, i fickan på löprundan eller på resan.

Långt, vanligt träningsgummiband
© Jakob Helbig + iStock

2. Träningsgummiband med handtag

Ett träningsgummiband med handtag är lite stramare i materialet och handtagen gör att du lättare kan hålla fast och få en god stabilitet i handlederna. Det kan enkelt fästas i en dörr så att du kan göra övningar där du drar i gummibandet ut från dörren.

Träningsgummiband med handtag
© iStock + ebay

3. Miniband

Det lilla cirkelformade träningsgummibandet är extra bra för att träna rumpa och lår, men du kan också träna överkroppen. Träningsgummibandets storlek betyder att motståndet i övningarna blir stort, men rörelserna blir mindre.

Miniband
© Jakob Helbig + ebay

Hur använder jag träningsgummibandet?

Du kan använda ett träningsgummiband till massor av olika övningar som tränar hela kroppen. Bland annat kan ett träningsgummiband fungera som alternativ till hantlar eller viktstång i övningar som marklyft och rodd, och i andra sammanhang kan det elastiska motståndet hjälpa dig att få ut mer av klassiska övningar så som squats eller armhävningar.

Prova också vårt effektiva gummibandsprogram med 6 styrkeövningar med träningsgummiband, som utmanar många muskler samtidigt.

Eller kolla in våra 11 övningar med gummiband, som du själv kan sätta ihop efter behov.

Det smarta är att du själv kan reglera svårighetsgraden genom att strama åt det långa bandet mer eller mindre. Ju mer du stramar åt träningsgummibandet, desto större blir motståndet i övningen. På det viset kan du hela tiden justera övningarna i takt med att du blir starkare och mer rutinerad.

När du inte kan strama åt mer kan du alltid byta till ett hårdare träningsgummiband i en annan färgkategori och få nya utmaningar.