5 saker vi älskar med hundens position

Det är inte utan anledning som nedåtgående hunden är en av klassikerna i yoga. Du får både styrketräning, stretch och syre till hjärnan.

Kvinna i yogakläder som gör hunden.

YOGA – När hängde du med huvudet neråt sist? Det kan faktiskt vara sunt att vända uppochner på kroppen.

© iStock

Har du tränat yoga har du troligen också gjort nedåtgående hunden – eller hundens position. Den populära yogapositionen ingår nämligen i väldigt många yogapass – ofta som en del av en sekvens där du byter från en ställning till en annan.

Nedåtgående hunden kan vara lite svår, om du inte är speciellt vig, men det är bra att öva på den. Få fem anledningar här.

Stärker överkroppen

Hur ofta kommer du ihåg att träna överkroppen? I hundens position bär du upp mycket av din kroppsvikt med armarna och axlarna, så du bygger upp styrka i just den delen av kroppen och nacken. Samtidigt aktiverar du din core, så att du även får rygg- och magträning.

Rätar ut ryggraden

Mycket av vardagen spenderas sittande böjd över en dator eller uppkrupen i en fåtölj. Därför känns det extra skönt att sträcka ut hela muskulaturen runt ryggraden och känna hur vi flyttar en del av den press vi konstant lägger på ryggen, så den för en stund blir lång och rak.

Skickar friskt blod till huvudet

Ditt hjärta arbetar vanligtvis hårt för att pumpa upp blod och syre till hjärnan, men när du vänder huvudet neråt så är hjärtat högre än huvudet. Det betyder att det automatiskt strömmar massor av friskt, syresatt blod till knoppen. Det ger en ordentlig energiboost, så du känner dig piggare och mer klar i pallet.

Sträcker ut benen

Framförallt styrketräning av lår och rumpa kan sätta sig i musklerna i baksida lår, så att även ett vanligt toalettbesök kan bli en smärtsam upplevelse. I hundens position sträcker vi ut baksidan av låren, så att benen inte känns lika krampande.

Aktiverar fötterna

Vi går och står på dem hela dagen, så det är inte mer än rätt att vi kommer ihåg att sträcka ut dem då och då. Hundens position är genial för fötterna, eftersom du aktiverar de små musklerna i foten och sträcker ut senorna.