Därför ska du träna yoga utomhus: 5 hälsosamma anledningar

Det säger sig nästan själv att en solhälsning fungerar optimalt i... ja, solen. Och det är långtifrån den enda anledningen att rulla ut yogamattan utomhus.

Kvinna som tränar yoga utomhus.

YOGA – Sträck händerna mot himlen och säg “namaste” till naturen.

© iStock

Det är inte för skojs skull som din yogainstruktör ber dig att 'hälsa på solen', 'sträcka händerna mot himlen' eller 'känna jorden under dina fötter'.

Yoga är nämligen djupt förankrad i naturen.

Därför är det också väldigt härligt att träna yoga utomhus när vädergudarna tillåter det.

Träna yoga online med I FORMs träningsvideor

Natur skärper ditt fokus

Doften av gräs, ljudet av fåglar och känslan av sol i ansiktet. Dina sinnen skärps när du spenderar tid utomhus. Det gör dig mer fokuserad och här och nu, vilket är essentiellt när du tränar yoga och gärna ska komma ifrån vardagens hamsterhjul för en stund.

Du stressar ner

Forskning har visat att våra stresshormoner sjunker när vi spenderar tid i naturen. Så när du gör andningsövningar i det fria, ger du dig själv optimala förutsättningar för att komma ner i kroppen och finna ro.

Du andas in bättre luft

Självklart inte om du tränar yoga vid en trafikerad väg. Men som utgångspunkt är det bättre för dina lungor att andas in frisk luft utomhus än luften du delar med 20 andra i en yogasal.

Du har fötterna stabilt på jorden

Bokstavligt talat.

Det är kutym att träna yoga barfota, och det ger mer mening när det är jord och gräs du känner under fötterna. Du kommer ner i kroppen och får ett helt annat fotfäste, som bidrar till en härlig yogaupplevelse.

Du får mer energi

Upplever du yoga som sövande ska du testa att rulla ut mattan utomhus. Här håller naturen dig på tårna med alla sina ljud och dofter. Och så är det vetenskapligt bevisat att utomhusaktiviteter frigör endorfiner, som gör oss glada och fyller oss med energi.

Tips till utomhusyoga

Din matta ...

...ska vara av det lite tjockare slaget, så att småsten och rötter inte skär igenom och irriterar huden.

Underlaget ...

...bör vara någorlunda plant, så du inte ramlar.

Smörj in dig med solkräm ...

...så du inte bränner dig under din yogatimme.