5 TIPS: Så här skonar du din kropp när du tränar

Träning är som utgångspunkt bra och hälsosamt. Men om vi inte lyssnar på kroppen när den säger ifrån, riskerar vi att överbelasta kroppen onädigt mycket. Här får du 5 bra råd för att skona din kropp när du tränar.

Kvinna springer på löpband

TRÄNAR DU ALLTID PÅ SAMMA SÄTT? Skona kroppen genom att variera din träning.

© iStock

1. Tid för återhämtning

Det finns ingen gyllene viloregel, men generellt är det inte bra att träna samma muskelgrupper två dagar i rad. Du riskerar att de blir mottagliga för skador.

Känn efter om kroppen vill ha en paus en dag eller två. Det får inte göra för ont i muskler, senor och leder.

2. Ge kroppen rätt bränsle

Din kropp ska tankas med bra, mättande saker så du har energi till att träna och så att du inte kastar dig över en massa skräpmat när du är färdig.

Ät därför mycket frukt och grönt och i övrigt lite av allt – proteiner, kolhydrater och fett – med måtta. Många äter shakes och barer både innan och efter träningen, men det är lika bra att stilla hungern med vanlig god och nyttig mat.

Så här ska du äta när du tränar

3. Variation, variation, variation ...

Du belastar kroppen onödigt om du alltid gör samma övningar.

4. Slut ögonen

Prova att blunda när du t ex gör en squat, ett dödslyft eller en sit-up. På så sätt får du en bättre känsla av att kroppen arbetar, och du tränar din balans och kontroll. Känn efter hur rörelsen startar i din core och bäckenbotten, och hur dina muskler stöttar upp din rygg. Det kräver att du har bra koll på din teknik.

5. Var här och nu

Om hjärnan fortfarande är kvar hemma eller på arbetsplatsen när du står med en viktstång i händerna eller är ute och springer, får du inte det maximala utbytet av din träning, och i värsta fall riskerar du att skada dig eftersom du är okoncentrerad. Så var i nuet och försök att pausa tankar och orosmoment en stund.

Artikeln publicerades i I FORM nr 9/2020