Träna trots träningsvärk?

Går det bra att styrketräna när man har träningsvärk? Eller bör man vänta tills träningsvärken försvunnit?

Man och kvinna utför plankan på mörkt golv

VÄRK - kan komma efter ett träningspass och varar ofta i 1–2 dygn.

© Colourbox

Träningsvärk i musklerna kan antingen vara helt ofarligt eller ett varningstecken som du bör anpassa din träning efter. Det är viktigt att komma ihåg att träning är en nedbrytande process, medan vila är en uppbyggande fas där man tillgodogör sig effekten av träningen.

Även om vi generellt rekommenderar styrketräning tre gånger i veckan med en vilodag emellan, kan det mycket väl vara så att din kropp behöver längre tid för att återhämta sig. Och då är det viktigt att inte följa något träningsprogram slaviskt utan att i stället lyssna till kroppen.

Om musklerna är så slitna att det gör ont att ta på dem, eller om värken gör att du inte kan sträcka ut en arm eller ett ben, så är det läge att ta en extra vilodag. Bägge delarna är tecken på att kroppen inte har hunnit bygga upp musklerna helt, och då innebär ännu ett ”nedbrytande” träningspass att du inte blir bättre tränad, utan att du i stället blir svagare.

Om musklerna bara känns lite ömma kan du däremot träna. Men räkna inte med att du kan lyfta lika många kilon eller göra lika många upprepningar som du brukar.

Värm gärna upp med t.ex. 5–10 minuter i roddmaskinen och gör sedan 5–10 repetitioner i uppvärmande syfte av dina övningar – det vill säga med hälften så tunga vikter som du brukar ha.