Så får du riktigt stora muskler
Drömmer du om att se ut som ett riktigt muskelberg? Då ska du träna så här!
Drömmer du om att se ut som ett riktigt muskelberg? Då ska du träna så här!
För att muskelmassan ska öka krävs en tålmodig och flitig insats på gymmet. Om du lägger upp träningen rätt samtidigt som du inser att själva träningspassen bara är en del i den taktiken, så har du kommit en bra bit på väg.
Sträva efter att träna varannan dag eller oftare. Två gånger i veckan är för lite om man har tränat i minst ett par månader. 3–4 träningspass i veckan à 45–90 minuter kan vara lagom. Du behöver besöka gymmet regelbundet och vara tålmodig – om du börjar dra ned på träningsfrekvensen efter en kortare period får du nämligen svårt att uppnå ditt mål.
Här handlar det främst om styrketräning. Konditionsträning och bollspel med mycket löpning är inget att lägga krut på. Konditionsträning kan faktiskt vara en begränsande faktor för uppbyggnaden av muskelmassa. Så skippa den träningen under perioder då ditt mål är att bygga stora muskler.
Huruvida du ska träna hela kroppen varje gång beror på hur ofta du tränar. Om du tränar tre gånger i veckan är det bra om du följer ett helkroppsprogram. Om du däremot tränar 4–5 gånger i veckan bör du välja ett tvådelat program. Dvs. att du ”tudelar” kroppen så att du gör övningar för bröstkorgen, överarmarnas baksida och axlarna en dag och övningar för benen, ryggen och överarmarnas framsida en annan dag.
Om du tränar 5–7 gånger i veckan är det bättre med ett tredelat program så att du hinner återhämta dig mellan träningspassen.
Intensiteten handlar om hur tungt du lyfter. Det är även viktigt att du periodiserar träningen, så att du inte alltid tränar med samma intensitet. Dock bör träningsvolymen alltid vara så hög som möjligt – dvs. att antalet kilo du lyfter inte minskar när du ändrar intensiteten och vilotiden mellan seten. Se även till att du tar i tills du blir utmattad under varje set – dvs. att du vägrar ge upp förrän du inte klarar av att göra en repetition till.
Lägg in så många flerledsövningar i din träning som möjligt – t.ex. marklyft, knäböj och bänkpress – och begränsa tiden du lägger ned på övningar för enskilda muskelgrupper. Detta gäller särskilt om du inte vill att träningspassen ska pågå längre än cirka en timme. Du får ut mer av att träna fler muskelgrupper samtidigt och du ödar även mindre tid. Oavsett vilka övningar du väljer så är det viktigt att du ökar belastningen allt eftersom du blir starkare.
Dessutom bör du variera ditt program efter hand genom att välja andra övningar. Det kan innebära att du t.ex. var tredje vecka byter ut några övningar så att du undviker att stanna av.
Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 6/2016