Kom igång bra efter en paus

Din styrketräning försvinner inte ur minnet även om du har tagit en paus. Träningen lagras som nya cellkärnor i musklerna, redo att återuppbygga styrkan så snart du greppar tag i de tunga vikterna igen. Även efter många års träningspaus kan du ha glädje av musklernas goda minne.

Din kropp minns hur du ska utföra en övning, men efter en paus ska du börja med betydligt lättare vikter för att undvika skador.

Det är härligt motiverande att varje utfall du gör kommer dig till godo för resten av livet. Så om du en gång varit i god form är det också enklare att återigen komma i god form, visar ny norsk forskning. Här får du ett antal goda råd för hur du bäst ska komma igång igen efter en träningspaus med vikterna.

Skriv in i kalendern. Planera när du ska träna och skriv in det i din kalender. Se dina träningspass som viktiga möten med dig själv.

Starta långsamt. Se upp med att köra igång för hårt direkt, för just nu tål din kropp inte lika mycket som tidigare. Du är mindre smidig och måste lägga tid på att åter­upp­bygga styrka i leder, ledband, hinnor, skelett och senor. Börja med en belastningsnivå där det inte gör ont och inte orsakar någon överbelastning eller några skador. Arbeta dig gradvis upp mot en allt större belastningsnivå.

Din kropp minns. Lita på den neuromuskulära anpassningen, det vill säga ditt nervsystems tidigare inlärda rörelsemönster under din träning. Liksom du aldrig glömmer hur man cyklar så minns kroppen hur rörelserna under till exempel styrketräning utförs korrekt. Härigenom undviker du överbelastningar och felbelastningar.

Sätt upp mål för din träning. Sätt upp tydliga mål för din träning. Utan ett bestämt mål kan träningen snabbt kännas lite avslagen.

Välj viktiga övningar. Är du stressad så skär ner på träningsmängden. Lägg tiden på de viktigaste övningarna, men skippa allt annat.

Anlita en tränare. En personlig tränare kan hjälpa dig att få tillbaka motivationen och lusten – och ta fram ett program som passar för dig.