Vinterbadar tillsammans: “Det är mycket enklare när jag gör det med Gitte”

Anne kan inte ens räkna alla gånger hon har köpt ett träningskort som sedan aldrig använts. Men varje söndag kl 8, när hon ska träna med sin gamla kollega är hon på plats och peppad.

TRÄNINGSPARTNER - Anne och Gitte powerwalkar i skogen varje söndagmorgon, efterföljt av ett bad. Året runt!

Skulle du gå vilse i skogen en tidig söndagsmorgon kan åsynen av två kvinnor i 50-årsåldern möta dig. Det är Anne och Gitte som trampar iväg längst stigarna innan de hoppar in i det – ibland – isiga vattnet. Även om promenad och bad kan verka mindre tilltalande kvällen innan, är det alltid värt det.

Träna ensam eller med en partner? Anne tvekar inte: Hon kan inte föreställa sig att vara utan sin promenad- och badpartner. Få hennes bästa råd här.

Anne, 55, power-walkar och vinterbadar med före detta kollegan Gitte

Var lärde du känna din träningspartner?
“Gitte och jag är före detta kollegor från en skola där hon jobbade som resurspedagog och jag som lärare. Vi har hållt kontakten sedan dess.”

Hur började ni att träna tillsammans?
“Det började så smått med att vi gick promenader med våra hundar, och sedan satte vi det i system. För några år sedan blev Gitte sjuk i cancer, och jag hade en depression under en tid. Både sjukdomarna har fört oss närmare varandra på ett speciellt sätt, och våra möten är andningspauser som ger oss mer styrka och uthållighet.”

Vad tränar ni?
“Vi tränar alltid utomhus. Vi powerwalkar cirka 6 km i skogen och avslutar med att bada i havet, året runt – det ger en enorm endorfinkick. Ibland anmäler vi oss till olika bootcamps, t ex med styrke- eller konditionsträning.”

Vad får du ut av att ha en partner?
“Vi är bra på att utmana varandra. Vi har tillsammans blivit vinterbadare. Och nu stöttar vi varandra i att stanna längre i det kalla vattnet. Gitte är jättebra på att få mig att gå lite snabbare eller längre eller att ta tyngre vikter när vi styrketränar. Faktumet att vi utvecklas gör att vi bibehåller motivationen.”

Anne och Gitte tar en rask promenad i skogen varje söndag kl. 8.00.

TRÄNINGSPARTNER - “När jag power-walkar med Gitte får jag blodad tand till att leva mer hälsosamt generellt. Det smittar av sig på vad jag äter.”

© Privat foto

Vilken skillnad gör din träningspartner?
“Att jag har fasta tiden med Gitte gör att jag kommer iväg och tränar varje vecka – minst en gång. Jag kan räkna med att hon är på plats varje söndag klockan 8, trots att jag på lördagskvällen försöker hitta på ursäkter att INTE bada i det kalla vattnet nästa morgon. Jag vet ju att Gitte väntar på mig, och därför ställer jag väckarklockan söndag efter söndag.”

Vad får du ut av träningen?
“Jag blir glad och full av energi. Att komma i mål med något jag gärna vill göra, ger mig en lyckokänsla. Det är både fysisk och psykisk hälsa, för när vi promenerar tillsammans flyter samtalet lättare. Vi har varandras ryggar när någon känns svårt – och det har stor betydelse. Vi behöver inte uppdatera varandra efter en lång tid som vid andra vänskaper – vi fortsätter bara där vi slutade veckan innan.”