Så får du ut mest av träningen med din partner

Att träna med din partner har massor av fördelar. Ni kan motivera och pressa varandra, skratta tillsammans, upptäcka nya sidor av varandra – samtidigt som ni får en paus från alla vardagliga måsten.

Parträning, situps.

PARTRÄNING Par som tränar tillsammans knyts närmare varandra. Tänk på hur skönt det är att vara till­sammans utan några avbrott.

© Jakob Helbig

Guide till att träna med din partner

Om du drömmer om en mer hälsosam livsstil är ett partnerskap en bra metod. Det gör målet mer förpliktande och ni kan ge varandra stöd så att ni behåller motivationen – både när ni träffas och på håll. Vi hjälper er att sätta upp ett gemensamt mål.

Så här kan ni träna

Löpning

På långa rundor kan din man få lov att springa iväg och sedan spurta tillbaka medan du bara håller ditt eget tempo. Ni kan också nöja er med att följas åt de första kilometerna. Ni kan även tävla trots er nivåskillnad genom att springa runt till exempel en fotbollsplan. Den långsammaste får ett försprång som den andre sedan ska försöka ta in innan löprundan är slut.

Här hittar du 4 effektiva löpintervaller som du kan springa med din partner.

Parträning, löpning.

Prova att springa stafett tillsammans där ni noterar den totala tiden och försöker slå den. Det sätter press på båda, trots nivåskillnader.

© Jakob Helbig

Racket­sport

Ni kan med fördel välja en ny sport som ingen av er har provat förut så att ni slår lika många hål i luften. Om ni älskar en viss sport, men spelar på helt olika nivåer så är dubbelmatcher med ett annat par en bra lösning – så länge ni kan ha kontroll på humöret när ni förlorar. En kastad racket har aldrig gjort något gott för stämningen!

Spinning

På spinningen kan ni sitta bredvid varandra och träna så att svetten sprutar trots att ni är på olika nivåer. Kom ihåg att stödja varandra med leenden och peppning under tiden. Låt dock inte det hindra er från att skapa lite motiverande tävling på cykeln, till exempel genom att jämföra antalet kilometer som ni cyklat, eller räkna på antalet förbrända kalorier.

Dans

Genom dansen kan ni sätta fart på både romantiken och pulsen. Om ni är nybörjare båda två kan ni skratta med varandra när fötter och armar inte vill göra som ni vill – och ni kan glädja er åt er gemensamma utveckling när ni sätter stegen. Ni kommer säkert inte att kunna låta bli att träna vidare hemma, och det kan ge mycket roligare kvällar än att sitta i tv-soffan.

Styrka

En del av träningspasset kan bestå av så kallad "you go, I go", där ni hjälper varandra hela vägen i mål. Besluta er för att till exempel göra 200 squats så snabbt som möjligt: Först gör du 25, sedan gör din partner 25, eller också gör ni olika antal. Oavsett hur snabba ni är var för sig blir ni båda pressade till det yttersta. Skriv ner er totaltid så att ni kan försöka slå den.

Här får du inspiration till styrkeövningar som ni kan göra tillsammans.

Par-træning, armbøjnninger_SV
© Jakob Helbig

Här kan ni stöta på patrull

Ni är på helt olika nivå

Om din man är snabbare och starkare än du är det risk för att han tycker att träningen blir tråkig och du känner dig för pressad. Men ni kan anpassa träningen efter nivåskillnaden – eller bara åka tillsammans till gymmet där ni sedan tränar efter individuella program.

Det kan bli bråk

När han säger "spring!" säger du "håll käften!". Du älskar din man, men jäklar vad han kan irritera dig – särskilt när du är pressad. Men kom ihåg att se honom som en bra träningspartner: När han korrigerar dig är det för att hjälpa, och när han för 117:e gången frågar om du är okej så är det av omtanke. Det är många saker som lätt kan missförstås så kom överens om spelregler för er kommunikation.

Ni har små barn

Det är lite svårt för er att springa tillsammans om ni har små barn hemma. Men då kan ni istället träna hemma så fort ni har lagt barnen. Resten av tiden får ni träna enskilt och skriva upp på ett gemensamt schema på kylskåpet så att ni fortfarande kan följa varandras utveckling.