Mät midjemåttet i stället för BMI

Magfettet är det mest ohälsosamma fettet och även om man har en vikt som ligger inom tillåtet BMI, kan man ha en hälsoskadlig bilring av fett runt magen.

Mät midjemåttet

Kriget om huruvida mätningar av så kallat Body Mass Index (BMI) säger något om vi är överviktiga eller inte rasar. Kritikerna anser att BMI är olämpligt eftersom det uteslutande visar den totala vikten och inte hur mycket fett som sitter runt magen. Magfettet är det mest ohälsosamma fettet och även om man har en vikt som ligger inom tillåtet BMI, kan man faktiskt ha en hälsoskadlig bilring av fett runt magen.

Hur räknar du ut ditt BMI-värde?

Argumenten stöds av skotska forskare som har följt 1 000 personer under nio år och mätt vikt och midjevidd på dem en gång om året. Många av dem gick upp i vikt med åren och gick samtidigt ner i muskelmassa. Förlusten av muskelmassa uppvägdes dock viktmässigt av det extra fettet som de la på sig och därför såg det inte ut som om de gick upp nämnvärt, om man uteslutande såg på BMI-värdet. Forskarna föreslår att man i stället mäter sin midjevidd fortlöpande, om man vill ha en indikator på om man är på väg mot övervikt.

Har du för mycket fett på kroppen? Kolla din fettprocent här

Midjemått

Om du är kvinna ska ditt midjemått enligt Världshälsoorganisationen, WHO, vara maximalt 80 centimeter, för att du ska ha en hälsosam fettfördelning runt magen. För män ska måttet vara maximalt 94 centimeter.