Lindas succehistoria: "Jag bytte om så fort jag kom hem från jobbet"

Efter att Linda, 35, fått sitt andra barn, satte hon ett mål om att få en slankare och starkare kropp. Läs om hur Linda gjorde träning till en naturlig del av vardagen trots ett stressigt liv med heltidsjobb, hus och barn.

Linda löper

LINDA TRÄNAR HELA TIDEN MOT NYA MÅL Att springa lopp var ett av dem.

Jag satte upp mitt mål för att…

… jag gärna ville gå ner i vikt efter graviditeten, få en starkare kropp och för att jag ville ha ett andrum för mig själv. Det är så härligt att få smita undan i en timme och koppla av i huvudet och bara vara mig själv för en stund.

Det första jag gjorde var…

… att komma överens med min man om att jag skulle träna två gånger i veckan när jag var mammaledig. Jag valde reformer, då det kan göras lättare eller svårare beroende på form, så jag långsamt kunde bygga på. Dessutom låg gymmet precis runt hörnet, vilket var viktigt för mig. Det fick inte ta för lång tid. När mammaledigheten var slut fick jag oregelbundna arbetstider, så jag kom överens med mig själv om att jag skulle träna alla lediga dagar. Jag satte mig med mitt jourschema och bokade in pass tre gånger i veckan en månad fram i min kalender.

Den stora utmaningen kom…

… när jag fick vanliga 8–16-arbetstider. Det kan vara svårt att hitta tid, men min man och jag har en överenskommelse om att det ska finnas utrymme för egentid för oss båda – och för mig är det träningen. Jag fortsatte med reformer en gång i veckan och kompletterade med löpturer, för att det är så härligt lättillgängligt. Idag springer jag en fast kväll i veckan och en dag på helgen. För att komma ut på vardagarna byter jag om till löparkläder så fort jag kommer hem från jobbet. Då känns det som att hälften redan är gjort och det råder inga tvivel om att jag ska ut och springa. Dessutom skyndar jag mig ut genom dörren så snart vi har ätit middag och barnen är nattade – innan jag ens hunnit sätta mig i soffan.

För att hålla motivationen uppe…

… har jag hela tiden nya mål att sikta mot. Nyligen deltog jag i ett 13-kilometerslopp, och till våren har jag anmält mig till mitt första halvmaraton. Under vintern har jag också haft ett mål om att gå på hot yoga för att prova något nytt. Men det är inga problem för jag vet hur mycket energi jag får av att träna. Det har bara blivit en vana för mig liksom allt det andra.

Jag hade inte klarat det utan…

… planering! Det har hjälpt mig väldigt mycket att träningen är inskriven i kalendern, för då är den inte förhandlingsbar. Jag har faktiskt inte haft en enda kris eller dålig period längs vägen. Men jag blir inte besviken på mig själv om jag bara hinner träna två gånger när det är en hektisk vecka. Ibland är det bara omöjligt att hinna med och det känns helt okej.

DETTE FUNGERADE FÖR LINDA

  • Reformer – Det är hårt och ger bra träning för hela kroppen, så jag känner verkligen att jag får ut något av tiden. Det är också bra att jag kan växla mellan olika typer av reformerpass beroende på humör för att få lite variation.
  • Löpcoach – För att komma igång bra med löpningen hade jag en löpcoach som hjälpte mig i början. Hon lade upp ett färdigt schema och jag skulle hela tiden rapportera tillbaka till henne. Det var mycket motiverande.
  • Endomondo – Jag använder appen Endomondo när jag springer, för det ger extra motivation att följa mina resultat över längre tid. På det viset kan jag hela tiden sätta upp nya mål, t ex att springa längre eller snabbare.