Kan kaffe verkligen göra träningen lättare?

Är det verkligen bra att dricka en kopp kaffe innan träningen? Gör det träningen lättare? Få svaret här!

Kvinna sitter lutad mot ett fönster och dricker kaffe.

Ju tröttare du är, desto hårdare kan träningen kännas. En del har därför sedan länge tagit hjälp av kaffe och dess uppiggande effekt samt positiva inverkan på uthålligheten. Vissa menar helt enkelt att koffeinet i kaffe gör träningen lättare och gör dig mer uthållig.

LÄS OCKSA: Allt du behöver veta om koffein

Den största effekten med kaffe är att du blir pigg och redo att prestera mer jämfört med om du inte hade druckit den svarta drycken. En del forskare menar också att kaffe kan hjälpa musklerna att bryta ner mer fett, eftersom musklerna använder glykogen för att hålla energin uppe. När glykogenet bryts ner blir det alltså inte till glukos, socker, som musklerna annars använder. Genom att dricka kaffe blir glykogenet kvar i musklerna längre tid, så att du på det viset har mer energi för att träna. Du kan helt enkelt "lura" kroppen att förbränna fett innan den tar på sockerdepåerna – och du blir tom på energi.

Den här forskningen pekar alltså på att kaffe innan träning ger dig mer energi och uthållighet. På så vis undviker du att träningen blir en plåga och bara ett måste. Drick en kopp kaffe innan träning så får du störst nytta av den. Men tänk på att det också finns nackdelar med kaffe. En del får t ex huvudvärk, högt blodtryck och dålig mage.

Men, som sagt! Om träningen är en kamp för dig så kan det ändå vara värt att dricka en kopp kaffe innan. Kanske kan det ge dig lite mer energi så att det blir lite lättare.