Kvinna efter träning.

Tränar du hårt på det här viset får du ut maximal njutning av ditt pass, visar forskning.

© iStock

Den här träningsformen gör dig sugen på mer

Kämpar du med träningsmotivationen? Då bör du träna på det här sättet.

9 januari 2017 av Jeanette Linder

Det kan nästan kännas omöjligt att ta sig upp ur soffan och iväg till gymmet, speciellt när det är mörkt och kallt ute. Men genom att välja rätt träningsform har du större chanser att lyckas med dina nya rutiner och hålla ut i längden. Enligt experter kan det löna sig att välja intervallträning framför måttlig träning, då det ger större tillfredsställelse på lång sikt.

I ett försök lät experterna en grupp inaktiva vuxna genomföra ett träningsprogram i sex veckor. Hälften fick ett program med högintensiv intervallträning, medan den andra halvan skulle träna måttligt och regelbundet.

Hitta program för intervallträning här.

I början gillade testpersonerna träningen lika mycket i båda grupperna. Men i takt med att veckorna gick och deltagarna kom i bättre form, rapporterade den högintensiva gruppen en större njutning i samband med träningen, medan den måttliga gruppen stannade kvar på samma låga nivå under hela testperioden.

Enligt experterna är det viktigt att du redan från början upplever glädje och njutning när du tränar, för då kan du lättare hålla fast vid träningen på sikt.

Källa: PLOS ONE

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar