Därför ska du alltid ta trappan

Det är inte bara väntan på att hissen ska komma som du slipper när du tar trappan. Du slipper också en stillasittande livsstil. Om du istället går till fots får du nämligen gratis och ovärderlig motion.

Kvinna som går i trappor.

MOTION - När du ändå ska upp, så använd benen. Du missar viktig vardagsmotion när du väljer hissen.

© iStock

Nej men idag kan jag faktiskt ta hissen, mina ben är lite trötta och jag har en tung väska.

Låter det bekant? Istället för att hitta på ursäkter, så gör det till en permanent vana att ta trappen – något du bara gör. Det är nämligen gratis och genial motion.

5 bra anledningar att ta trappa

Fler dagliga steg

Det säger sig självt att du går fler steg när du väljer trapporna. Och flera studier bekräftar att extra dagliga steg ger färre livshotande sjukdomar och minimerar risken för att dö i förtid. En studie från Harvard visar t ex att personer som går 8.000 istället för 4.000 steg om dagen, halverar risken för att dö av annat än ålderdom.

Du får upp pulsen

Hälsomyndigheterna rekommenderar att vi får upp pulsen minst 20 minuter ett par gånger i veckan. Och de flesta får högre puls när de går mer än ett par trappsteg i taget. Musklerna behöver helt enkelt mer syre för att gå upp för trapporna, och då börjar hjärtat att pumpa runt blodet snabbare i kroppen, så att pulsen ökar.

Du stärker dina muskler

Om du inte regelbundet gör squats och utfall är det extra bra att gå i trappor. Du aktiverar nämligen många muskler i allt från vader till lår och rumpa och din core. Styrketräning är framförallt viktigt i takt med att vi blir äldre, och muskler och skelett blir svagare.

Du kan testa ditt hjärta

En tur i trapporna ger en snabb fingervisning om hur bra din kondition är, men den kan också avslöja hur ditt hjärta mår. Enligt den europeiska hjärtföreningen (ESC) bör det ta max en och en halv minut att gå fyra våningar. Tar det längre tid kan det vara ett tecken på hjärtproblem, och då bör du kanske prata med en läkare.

Du hjälper dina höfter

Att gå i trappor är ett effektivt sätt att före- bygga höftbesvär senare i livet. När du går uppåt aktiverar du nämligen de små stabiliserande musklerna i och omkring höften, som är extremt viktiga för att hålla höften på plats, så du undviker att slita den på ett felaktigt sätt.