5 vanor som ger energi i vardagen

Känner du dig ofta trött och håglös? Här är de bästa tipsen för att få ork och energi i vardagen.

Kvinna med massor av energi hoppar upp i luften på badbrygga.

MER ENERGI. Få in 5 enkla vanor i din vardag som garanterat ökar din ork och energi.

© iStock

Få frisk luft

Frisk luft och dagsljus ger dig nästan genast ny energi för att klara vardagen. Sätt dig utomhus och njut av den friska luften, eller ännu hellre – gå en promenad i gröna omgivningar. Det verkar avstressande och ger dig därmed mer energi.

LÄS OCKSA: Det går Wim Hof-metoden ut på

Håll blodsockret stabilt

Socker ger dig en kick, men den är snabbt över och lämnar dig trött och dränerad på energi. Därför är det smart att tacka nej till sötsaker och istället fokusera på att hålla blodsockret stabilt. Det gör du genom att äta regelbundet, välja fiberrika kolhydrater och äta lite protein och fett tillsammans med dem.

Motionera

Du vet förstås redan att träning ger massor av energi och ork. Försök att motionera en halvtimme per dag. Om du känner dig stressad så undvik hård intervallträning och gå istället en lugn promenad i naturen.

Drick vatten

Saknar du vätska så blir du trött. Se till att dricka ordentligt under dagen. 1,5–2 liter vätska är lagom och mer om du tränar hårt och när det är varmt.

LÄS OCKSÅ: Ginseng är känt för att kunna hjälpa mot bl a trötthet och impotens, men hur funkar det?

Stäng ner alla skärmar innan du ska sova

Utan en god nattsömn kommer din energi aldrig helt upp på topp. Det blåaktiga ljuset från elektroniska skärmar hämmar bildandet av sömnhormonet melatonin och därför är det bra att lägga undan din smartphone en timme innan du ska gå och lägga dig.