Så hittar du rätt löptempo

Det kan vara svårt att hitta rätt löptempo. Se här hur du kan göra!

Mörkhårig kvinna springer i skogen. Lyssnar på musik.

Det kan ofta vara svårt att hitta rätt löptempo. Antingen får man håll eller så är man helt slut efter halva löprundan. Skulle du vilja hitta ett tempo som passar just dig? Läs då här vad du kan göra.

Något av det viktigaste är att du skaffar dig en löparklocka så att du kan se hur snabbt du springer. För de flesta löpare är det nämligen normalt att springa 30 sekunder långsammare för varannan kilometer på löpturen. Och det kan du alltså hålla koll på med hjälp av löpturen. Det handlar också om att prova sig fram och samtidigt vänja kroppen vid att springa på ett nytt sätt. Det är också viktigt att du kommer ihåg att ju längre löpturen är, desto långsammare blir ditt löptempo. Målet att springa på en extra bra löptid är inte det som ska driva dig framåt.

Om du gärna vill springa långt

Med de här tipsen kan du snabbt vänja kroppen vid att springa längre. Så här kan en vecka med tre löpdagar se ut.

  • Spring snabbt! Men bara omkring 5 km. Pulsen ska upp på max och det får gärna vara en tuff runda.
  • Nu ska du springa terränglöpning och gärna springa i backar. Spring mellan 8 och 10 km. Det ska kännas tufft.
  • Dags att springa långsamt. Det är nämligen din längsta tur på hela veckan – helst mellan 12 och 15 km som minimum. Spring på plant underlag. Rundan ska kännas OK – eller åtminstone behaglig.

Håll koll på hur du klarar av de olika dagarna. Då kan du snabbt se ett mönster och utifrån det sätta det perfekta löptempot.