Därför ska du löpa långsamt

Vill du ha ut något av din löpträning så ska du springa snabbt. Det är i alla fall vad många tror. Samtidigt är de långsamma löprundorna viktiga för löpare. Långsamma löprundor gynnar dig nämligen både fysiskt och mentalt. Här är fem bra skäl till att du ska löpa långsamt.

Kvinnlig löpare i träningskläder springer långsamt på en stig

SPRING LÅNGSAMT Läs om alla fördelar med att springa långsamt här

© Getty Images

Undvik skador

80 procent av alla nya löpare blir skadade under det första året de löptränar. Vill du undvika att bli en del av den statistiken, så är lugna löprundor mycket viktiga. Belastningen på kroppen ökar när farten stiger, och genom att springa långsamt så skonar du leder, senor och muskler. Det gäller därför att även springa långsamt.

Läs också: Så kommer du snabbt över en löparskada

Du blir uthålligare

Långa, långsamma löprundor ökar mängden av små blodkärl i musklerna. Det innebär att du blir bättre på att ta upp syre och därmed orkar du också löpa längre.

Din fettförbränning förbättras

När du löper snabbt förbränner du främst socker, när du löper långsamt förbränner du också en del fett. Det är en förutsättning för att du ska klara av att hålla ett högt tempo under lång tid.

Du blir uthålligare mentalt

Du vänjer dig snabbt vid de långa, långsamma löppassen då du är i gång under lång tid. Ofta är det dock huvudet och inte kroppen som är begränsningen för att du ska orka löpa längre. Ett lugnare tempo innebär samtidigt att din fysiska energi räcker längre och att du därför kan fokusera mer på den mentala delen.

Läs artikeln: Är det bäst att springa snabbt eller långt?

Du återhämtar dig snabbare

När du löper långsamt transporteras mer blod runt i systemet, dina leder smörjs och dina muskler värms upp. Det är i sin tur bra för kroppens återhämtningsprocesser, och en långsam löprunda gör därför att du återfår krafterna snabbare efter ett hårt träningspass, jämfört med om du sätter dig och vilar i soffan.

Vad innebär långsamt?

Det beror helt på ditt utgångsläge. Men som en tumregel bör det långsamma tempot motsvara ett tempo som innebär att du kan prata utan problem. Om du låter pulsen styra så bör tempot vara mellan 65 och 80 procent av din maxpuls. Det kan mycket väl innebära att du böra löpa mycket långsammare än du är van vid och att du kanske blir tvungen att växla mellan gång och löpning för att hålla intensiteten nere. Löper du t.ex. 5 km på 25 minuter så kommer ditt långsamma tempo vara 6:30-7 min per km.