Världens sex häftigaste halvmaratonlopp

Vi älskar att springa halvmaraton, och det blir bara bättre av att man får uppleva nya platser samtidigt. Vi guidar dig till de sex häftigaste halvmaratonloppen i världen!

Great North Run, England

GREAT NORTH RUN I ett av världens mest prestigefylllda halvmaratonlopp, Great North Run i Storbritannien, löper deltagarna över den ikoniska bron Tyne Bridge i Newcastle.

© Great North Run

Löparresor kan vara fantastiska upplevelser där man får se nya platser och ingå som en del i ett större evenemang och skapa nya band med dem man löper tillsammans med. Här är sex häftiga halvmaraton som är väl värda att resa till.

Göteborgsvarvet

EN FANTASTISK LÖPUPPLEVELSE En löprunda i en vacker stad med många åskådare och musik gör att löpupplevelsen aldrig blir tråkig.

© Göteborgsvarvet

1. Göteborgs­varvet

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton mätt efter deltagarantal. Det är ett gigantiskt evenemang där halvmaratonlöparna springer genom Göteborgs centrum och på båda sidor om Göta älv. Loppet hade premiär redan 1980. Då deltog 1 800 tappra löpare.

 • Tävlingsdatum: 13 maj 2023
 • Antal deltagare: 64 500
Copenhagen Half

COPENHAGEN HALF Nordens enda World Athletics Road Race Gold Label-halvmaraton.

© Copenhagen Half

2. Copenhagen Half

Copenhagen Half genomfördes första gången 2014 i samband med världsmästerskapen i halvmaraton. En nyhet då var att arrangörerna lät motionärerna starta samtidigt som elitlöparna. Det blev en stor succé och lade grunden till det som sedan dess har varit Danmarks största individuella löpartävling – och Danmarks enda lopp med internationellt format och erkännande. Copenhagen Half fick som första lopp i Norden ett s.k. silvercertifikat av det internationella friidrottsförbundet. Banan är flack och snabb och stämningen på broarna vid Kongens Nytorv är hög.

 • Tävlingsdatum: September 2023
 • Antal deltagare: 25 000
Great North Run

GREAT NORTH RUN Genomförs i nordöstra England i september varje år.

© Great North Run

3. Great North Run

Världens näst största halvmaratonlopp är också ett av de mest prestigefyllda. Loppet har de senaste åren vunnits av prominenta världslöpare som Mo Farah, Haile Gebrselassie och Paula Radcliffe. Loppet genomförs i Newcastle i nordöstra England.

 • Tävlingsdatum: 10 september 2023
 • Antal deltagare: 54 000
City-Pier-City

CITY PIER HAAG Ett av de populäraste loppen i Nederländerna som är mer än bara ett löpevenemang. Alla kan delta oavsett om man är ung, gammal, tränad, otränad, fotgängare eller rullstolsbunden.

© City-Pier-City

4. City-Pier-City

Utsett till Europas bästa halvmaratonlopp. Loppet i den holländska staden Haag är en skarp kontrast till stadens lite småtråkiga image som administrativ huvudstad. Drygt 20 000 deltagare – och många fler åskådare – ger en festlig inramning längs den flacka och snabba banan. Det har satts många personliga rekord i Haag, och när det inte blåser för mycket är det en av världens snabbaste halvmaratonsträckor.

 • Tävlingsdatum: 10 mars 2024
 • Antal deltagare: 21 000
Rock 'n' Roll Las Vegas

ROCK 'N' ROLL LAS VEGAS Inte bara ett lopp, utan också en häftig löparfest i underhållningens huvudstad Las Vegas.

© Ryan Bethke/Rock ‘n’ Roll Marathon Series

5. Rock 'n' Roll Las Vegas

Det blir knappast mycket festligare än så här. Las Vegas Half Marathon går bland annat längs den berömda Las Vegas Boulevard. Det är ett kvällslopp och mörkret lyses upp av massor av belysning och fyrverkerier, medan musiken och den festglada publiken gör att banan aldrig känns tråkig.

 • Tävlingsdatum: 2 mars 2024
 • Antal deltagare: 25 000
Disneyland Paris Half

DISNEYLAND PARIS HALF Ett halvmaraton som inte bara är ett lopp utan också en äventyrsresa gennem fantasins underbara värld.

© Disneyland Paris Half

6. Disneyland Paris Half

Paris stora halvmaratonlopp förtjänar definitivt en plats på den här listan. För de löpare som reser med familjen är loppet som går genom Disneyland i den franska huvudstaden ett perfekt resmål. Loppet hade premiär i fjol. Banan går genom parken och närliggande hotellanläggningar.

 • Tävlingsdatum: 27 september 2023
 • Antal deltagare: 12 000