8 anledningar till att halvmaraton är den bästa distansen

Leker du med tanken på att genomföra ett halvmaraton? Läs åtta anledningar till varför du ska göra det och förstå varför de 21,1 km funkar för alla.

Jublande kvinna som springer över målstrecket.

HALVMARATON – JAAAAA! Du får en otrolig endorfinkick när du korsar mållinjen efter 21,1 härliga kilometer!

© iStock

Funderar du på att ta dig an utmaningen som är ett halvmaraton? Gör det! Vi garanterar att du inte kommer ångra dig. Stoltheten, stämningen och kicken är bara toppen av isberget. Här får du åtta anledningar till varför du ska träna inför och springa de 21,1 km.

1 Det är relativt enkelt att träna inför


Löpning är en tidsbesparande motionsform. Du tar bara på dig skorna, och så är du redo att springa iväg. Det gäller också när du tränar inför ett halvmaraton. Du behöver inte anmäla dig till någon löpklubb och du behöver inte träna flera timmar varje dag. Tre timmar i veckan räcker för de flesta. Och när du kan springa 10 km kan du för det mesta också springa det dubbla.

🎧Testa I FORMs halvmaratonprogram på 12 veckor, med ljudguide

2 Nästan ALLA kan genomföra det


Ett halvmaraton låter långt – och det är det också. Men distansen är faktiskt överkomlig för de flesta. Det handlar om att hitta ett tempo du kan hålla.

Kan du inte springa 21,1 km kan du gå lite av sträckan. Tidsgränsen på halvmaraton är 3 timmar, från start till slut. Det motsvarar att gå i rask takt, i cirka 7 km/t.

Testa dig själv: Är halvmaraton något för dig?

3 Du kommer i fantastisk form


En av de viktigaste anledningarna till att springa halvmaraton är träningen innan själva loppet. Kroppen är igång i några månader och kommer därför uppnå synliga och märkbara resultat som viktminskning, bättre kondition och starkare muskler.

Träningen gör också att du långsamt vänjer dig vid att prestera, så att du inte överbelastar senor och leder.

4 Du behöver inte tanka energi under tiden


Vid ett maraton behöver vi stanna för att tanka upp med energi. Men två timmar klarar de flesta utan att äta eller gå på toaletten. Det enda du kan behöva är vatten och det finns det alltid att tillgå längst banan.

Kaloriräknare – hur många kalorier behöver jag?

5 Du får en skön känsla efteråt


För de flesta är ett halvmaraton en lika stor upplevelse som ett helt maraton. Folk står längst banan och hejar, du får en kick när du kommer i mål och du blir superstolt över dig själv lääänge efteråt.

6 Du kan bocka av det


Halvmaraton är en av de saker många har på sin bucketlist – listan över saker vi vill göra innan vi dör. Och när du väl har genomfört det kan ingen någonsin ta det ifrån dig.

Mät din löprunda med I FORMs "Mät din runda"

7 Du kan springa i andra länder


Halvmaraton är en bra anledning till att resa. Det anordnas nämligen lopp över hela världen där du är välkommen att delta som turist. Det är ett roligt sätt att se storstäder på och det är ofta härlig stämning.

8 Du är ett steg närmare ett maraton


Det är kanske lite dumt att prata om 42 km innan du över huvud taget har sprungit hälften. Men när du väl har tränat upp till att kunna springa ett halvmaraton är det inte lång väg till ett helt.

Du behöver inte springa 42 km för att skörda alla fördelar som vi nämnt, men det är ändå rätt häftigt att tänka på att du kan om du vill.