Studie: Hälsofördelar av att gå bara 2 300 steg om dagen

Har du svårt att nå 10 000 dagliga steg? Då kan det vara bra att veta att hälsofördelarna verkar börja med betydligt färre steg.

Två seniora kvinnor går på stranden

PROMENAD är inte bara bra för humöret - det minskar också risken för att dö i förtid.

© iStock

Promenader är hälsosamt - det vet vi. Det förbränner kalorier, håller blodcirkulationen igång, stärker musklerna och förbättrar humöret.

Många av oss siktar på 10 000 steg per dag, men nu visar forskning att hälsofördelarna börjar redan vid 2 300 steg per dag.

Forskare från Medical University of Lodz i Polen och Johns Hopkins University har tittat på 17 studier med sammanlagt 226 000 personer. Studien publicerades i European Journal of Preventive Cardiology.

Lite är bra, mer är ännu bättre

Forskarna fann att drygt 2 300 dagliga steg var tillräckligt för att minska risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Om du når upp till 4 000 steg minskar du också risken för att dö i förtid.

Men det är inte så att allt över 4 000 steg är bortkastat - långt därifrån. Enligt forskarna minskade deltagarna sin risk för förtida död med ytterligare 15 % för varje 1 000 extra steg utöver de 4 000 som de tog dagligen.

Så om du går 10 000 steg eller mer om dagen ska du fortsätta - och du kommer att bli glad över att veta att du fortfarande får hälsofördelar de dagar då din promenad är lite kortare.

Läs också: Mät hur långt du har gått med I FORMs ruttplanerare