Gående maratonlöpare.
© iStock

9 skäl att gå ett maraton

Det finns inget pinsamt med att GÅ ett maraton. Det är lika hälsosamt och så slipper man skador och lång återhämtning.

14 september 2016 av Therese Zillmier

Därför ska du gå ett maraton

Drömmer du om att springa ett maraton men tvivlar på om dina knän pallar för det, eller om formen är bra nog? Fundera på att gå sträckan. Du måste träna intensivt och ha rätt utrustning, men att gå ett maraton skonar din kropp och är minst lika hälsosamt som att springa samma sträcka.


1. Du ökar din fettförbränning

Om du går 4,6 km/h förbränner du cirka 0,7 kalorier per kilo och kilometer. Om du väger 65 kilo förbränner du alltså: 1 920 kalorier

2. Du kan vårda dina vänner

Gångträning är en strålande möjlighet att motionera samtidigt som du kan prata igenom världssituationen med din träningskompis, väninna eller granne.

3. Du får ett konkret mål

En anmälan till ett maraton kan göra att du får bättre träningsdisciplin. Lägg in din träning i kalendern tillsammans med andra sysslor och fasta avtal i vardagen.

4. Du får komma ut och resa

Kanske drömmer du om att (åter)uppleva Berlin, Honolulu eller London. Genom att anmäla dig till ett gåmaraton är du ett steg närmare att få drömmen att bli sann.

5. Du ger dig själv en boost

Det är inte alla som har den fysik som krävs för att genomföra ett traditionellt maratonlopp. Men de flesta kan träna upp sig till att klara det om de går sträckan.

6. Du känner dig som en världsmästare!

Känslan när du kommer över mållinjen är inte mindre fantastisk efter att ha gått ett maraton. Kanske är den till och med bättre eftersom du inte haft kramper, smärtor eller håll de sista kilometerna.

7. Du kan stödja välgörenheter

Många maraton i världen stödjer välgörenheter. I vissa lopp, som London Marathon Walk, kan du till och med själv välja vilken organisation du vill stödja.

8. Du behöver inte vila upp dig efteråt

Du blir nog öm dagen efter ett gåmaraton, men om du hade sprungit sträckan skulle det utan tvekan ha kostat dig betydligt mer. Det kan ta kroppen flera veckor, till och med månader, att återhämta sig efter ett maratonlopp, men kroppen är i stort set fit for fight redan ett par dagar efter ett gåmaraton.

9. Du kan njuta av upplevelsen

Gång är på alla sätt mer mindfulness som motion än löpning, eftersom du inte bara är närvarande i kroppen utan även i omgivningarna. Därmed bidrar gång till att byta stressen mot en känsla av välmående.

I FORM tipsar:

En stegräknare får dig att gå mer – varje dag!

Vill du gärna röra på dig mer? Då är en stegräknare en genial investering. Den lilla prylen kan nämligen öka din träningsmängd med hela 27 procent.
Ett aktivitetsarmband med stegräknare som denna Active Fit Tracker kan verkligen boosta din aktivitetsnivå. När du hela tiden kan följa hur mycket (eller lite) du har gått, kan du helt enkelt inte låta bli att lägga till extra steg så fort du får tillfälle.

Vill du röra på dig mer i vardagen? Då är ett aktivitetsarmband med stegräknare lösningen för dig! Undersökningar visar att en stegräknare nästan verkar magiskt motiverande. Enligt amerikanska studier kan en stegräknare i sig själv få människor att röra på sig 27 procent mer – eller motsvarande 1,5 km varje dag!

Få aktivitetsarmband med stegräknare till extrapris!

Just nu kan du få ett aktivitetsarmband med stegräknare till specialpris tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Aktivitetsarmbandet, Active Fit Tracker, klarar allt det du behöver när du vill vara mer aktiv:
  • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen
  • Obegränsat minne – den minns alla steg du tar, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad.
  • Personligt mål – sätt upp ett mål för hur många steg du vill gå och få uppdateringar om hur många som saknas.
  • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
  • Enkel app – få överblick i appen. Den ger dig en överskådlig överblick över dina aktiviteter, så du hela tiden kan se om du når dina mål och vilka dagar och veckor du har rört på dig som mest.

Active Fit Trackerns andra funktioner:

  • Sömnmätare – för dagbok över hur mycket du sover och räknar timmar med djup och lätt sömn.
  • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
  • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
  • Klocka – vanlig klocka med alarmfunktion – i enkel och feminin design och bekväm att ha på sig.
Active Fit Trackern har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i portoavg. Du sparar totalt 935 kr!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i portoavg

VIDEO: Se din nya Active Fit Tracker med stegräknare i funktion:

Med en stegräknare som hela tiden räknar dina steg blir du supermotiverad att ta trapporna, gå av bussen en hållplats innan – eller resa på dig för att gå och prata med din kollega framför att ropa eller skicka ett mail.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar