100 steg i minuten gör dig hälsosam

En strosande promenad är skön, men om promenaden verkligen ska räknas på hälsokontot ska du ta cirka 100 steg i minuten.

Kvinna promenerar i solen

Gå dig hälsosam

10 000 steg per dag har i många år varit rekommendationen för en vuxen som vill hålla sig sund. Och det är nog ett ganska bra mål.

Men spelar det någon roll hur snabbt du går? En strosande promenad kan vara skön, men om det verkligen ska räknas på hälsokontot ska du sätta fart på fötterna. Men hur går man tillräckligt snabbt?

Det har forskare från University of Massachusetts ett svar på. De har gått igenom 38 studier på området för att hitta en mer precis definition på hur många steg vi bör ta i minuten. Deras slutsats är att du ska nå upp till cirka 100 steg.

Är det snabbare eller långsammare än du brukar gå? Det tar du lätt reda på genom att räkna hur många steg du tar på 10 sekunder och multiplicera antalet med sex.

Men vad motsvarar 100 steg i minuten i km/tim tänker du kanske? Det beror förstås på din steglängd, men räkna med att du går cirka 4,3 km på en timme.

Använd I FORMs Mät din runda för att planera din promenad – eller för att mäta den när du kommer hem.

[Funderar du på att skaffa ett aktivitetsarmband? Läs vår guide innan du köper!](https://iform.se/traning/gang/guide-sa-valjer-och-anvander-du-ett-aktivitetsarmband)

Vackra vandringsleder i Sverige och utomlands

Källa: British Journal of Sports Medicine