3 stretchövningar som du bör göra efter varje promenad

Det tar bara 2 minuter. Du kommer att känna skillnaden.

Kvinna stretchar mot ett träd.

Stretcha efter en promenad? Ja, det är faktiskt bra.

© iStock

Stretchövningar – efter en promenad? Det är det nog inte många som gör. Men när du ger de ansträngda musklerna lite omsorg blir smidigare och det är skönt för kroppen. Det tar inte mer än ett par minuter.

Stretcha sidomuskeln

Sidomuskeln är ofta lite trött efter en rejäl powerwalk. Den utgår från nedre delen av ryggen, passerar ut genom bäckenet och fäster på utsidan av låret.

Så stretchar du den: Håll i ett träd med båda händerna. Lägg den ena ankeln över motsatt lår. Sänk höfterna tills du känner att det sträcker över rumpan. Håll kvar stretchen i 15 sekunder. Byt ben och upprepa.

Skäm bort dina vadmuskler

Vadmusklerna kan bli hårda och ömma efter en lång promenad. Ge dem lite extra kärlek med en skön stretchövning.

Så stretchar du dem: Pressa dina händer mot ett träd och sätt den ena foten framför den andra. Tårna ska peka framåt på bägge fötterna och hälarna ska hållas kvar i marken. Böj nu det främre benet lite så du känner att det sträcker lite i vadmuskeln på det bakre benet. Håll kvar stretchen i 15 sekunder. Byt ben och upprepa.

Öppna upp bröst och axlar

Dina bröstmuskler och axlar kan bli spända när du promenerar. Speciellt om du inte tänker så mycket på din hållning. Stela bröstmuskler kan göra det svårt att räta ordentligt på ryggen. Därför kan det vara bra att öppna upp bröstet och axlarna lite med en stretchövning.

Så stretchar du: Stå med sidan mot ett träd. Sträck ut den ena armen med lätt böjd armbåge och håll i trädet. Vrid långsamt kroppen åt motsatta sidan tills du känner att det sträcker lätt i bröst och axlar. Håll stretchen i 15 sekunder. Vänd andra sidan mot trädet och upprepa.