Motionscykel: skonsam nybörjarmaskin

Motionscykeln har varit populär länge – och det finns det bra skäl för! Motionscykeln passar nämligen perfekt för nybörjare eller skadade löpare. Här kan du läsa om varför motionscykeln är så bra!

kvinne på motionscykeln

MOTIONSCYKELN är det skonsammaste valet på gymmet.

© iStock

Vad är en motionscykel?

Motionscykeln har varit med länge i fitnessvärlden och den är fortfarande en av de vanligaste kardiomaskinerna. Den stationära cykeln kan alla använda. Belastningen kan ställas in efter nivå och behov, och man kan själv styra träningen eller välja program på maskinen.

Vad passar en motionscykel bäst till?

Det passar bra att köra intervaller på motionscykeln för att träningen ska bli effektivare och mer varierad. Den klassiska motionscykeln har en bred sadel och lämpar sig därför inte till långa träningspass. Då är det bättre med en spinningcykel som erbjuder en mer aggressiv sittposition, klickpedaler och smalare racersadel. Den cykeln passar bra för alla som vill behålla cykelformen under vintern.

Hur lätt är motionscykeln att använda?

Motionscykeln är mycket lätt att använda och det är en bra nybörjarmaskin för de flesta. Det kan dock krävas lite tillvänjning för att pressa sig själv på cykeln, och man kan få en hel del mjölksyra i benen i början.

Finns det någon risk för att bli skadad med en motionscykel?

Eftersom belastningen på leder och senor är minimal, så är skaderisken mycket liten på motionscykeln. Den skonsamma träningsformen gör också att maskinen är ett perfekt alternativ för löpare som har besvär med knän och fotleder.

Vilka nackdelar finns det med en motionscykel?

Många sitter och ”slappar” på motionscykeln utan att pressa sig själva. Det kan bli både tråkigt och ineffektivt. Eftersom träningen inte är viktbärande, så krävs det en viss insats för att hålla tempot uppe. Dessutom kan en del få ont och bli stumma i framlåren när intensiteten ökar, vilket gör att pulsen inte blir lika hög som när man t.ex. löptränar.

Slutbedömning av motionscykeln

Kondition med träning på motionscykel: 3/6

Förbränning med träning på motionscykel: 3/6

Hälsa med träning på motionscykel: 4/6