Nyttig bearnaise och andra såser du kommer älska

10 minuter

Bearnaisesås är en fet njutning men med det här receptet kan du nästan äta hur mycket du vill. Få receptet ihop med två andra såser som du kommer att älska!

Sunda dipper till grillat mot grå bakgrund.

Kall skyr-bearnaise

10 minuter
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 pastöriserade äggulor
  • 2 tsk dragonvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 200 g skyr
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • En liten näve färsk dragon

Så gör du skyr-bearnaise

  • Vispa äggulorna med vinäger, senap och en nypa salt.
  • Vispa i oljan – och därefter skyr.
  • Smaka av med salt, peppar och finhackad dragon.

Kall sauce verte med grönpeppar

10 minuter
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g skyr
  • 2 msk mascarpone
  • ½ tsk grönpeppar i lag (finns på vanliga kryddburkar, t ex Santa Marias)
  • ½ grön paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad gräslök
  • Pressad citron
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Så gör du sauce verte

  • Rör skyr med mascarpone, hackade och krossade grönpepparkorn, mycket finhackad grön paprika, pressad vitlök, persilja och gräslök.
  • Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Ljummen spicy tomatsås

10 minuter
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk extra jungfruolja
  • 400 g tomater (eller en burk skalade tomater)
  • ½ röd paprika
  • 1 msk rödvinsvinäger (alternativt vitvinsvinäger)
  • ¼ röd chili eller ½ tsk torkad mald chili
  • 2 dl grönsaks- och/eller kycklingbuljong
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Så lagar du ljummen tomatsås

  • Hacka löken och stek den mjuk och glansig i 1 msk olivolja.
  • Skär tomater och paprika i tärningar och lägg i grytan ihop med vinäger, chili och buljong.
  • Låt sjuda i 10 minuter. Mixa såsen med 1 msk olivolja och smaka av med salt och peppar.
  • Såsen kan avnjutas både varm, kall och ljummen.

Kvarg äts ofta till frukost – men den sunda surmjölksprodukten är faktiskt också perfekt som mellanmål och tillbehör till lunch och kvällsmat.