Pulled chicken med mole-sås och choklad

45 minuter
519 kcal

Förvandla en kycklingfilé till en välsmakande smakbomb. Chokladen ger den kryddiga såsen en härligt rund och fyllig smak.

pulled chicken i molesås

MOLESÅSEN – är också perfekt för tacos eller sommarens grillmeny.

© wichmann+bendtsen

Pulled chicken med molesås­ med choklad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 dl parboiled ris
  • 200 g kycklingfilé
  • ¼ l hönsbuljong
  • 400 g grönsaker, t ex zucchini, paprika och morötter
  • ¼ knippa färska örter, t ex koriander

Molesås:

  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ stor gul lök
  • 2 fett vitlöksklyftor
  • 1 färska chili
  • ¾ msk milt chilipulver
  • ¾ tsk kanel
  • ¾ tsk spiskummin
  • ½ tsk oregano
  • ¼ l grönsaksbuljong
  • 1 msk nötsmör, t ex mandelsmör eller jordnötssmör
  • ½ msk akacia­honung
  • ½ msk tomatpuré
  • 20 g mörk choklad
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ msk bovetemjöl eller vetemjöl

Så här gör du

  • Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Koka kycklingen i buljongen i ca 20 min. Använd två gafflar för att strimla det kokta köttet.
  • Gör såsen. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt den finhackade löken och vitlöken. Fräs i några minuter.
  • Tillsätt den finhackade färska chilin och därefter kryddorna. Stek i några minuter.
  • Tillsätt övriga ingredienser utom mjöl. Låt sjuda i 20 min. Blanda såsen.
  • Vispa mjölet med lite vatten och häll i såsen under omrörning. Koka upp tills såsen har tjocknat.
  • Skär grönsaker i bitar och stek dem i en grillpanna på hög värme, strö över lite salt och peppar om så önskas.
  • Vänd runt kycklingen i mole-såsen och servera med ris, grönsaker och färska örter.

TIPS Styrkan på både färsk chili och chilipulver varierar, så tillsätt den mängd som passar din smak. Mole-såsen ska ha bra styrka och hetta, men utan att helt överrösta de andra ingredienserna.

TIPS Om du har tid kan du tillaga pulled chicken i ugnen – då blir den ännu saftigare. Lägg filéerna i en ugnsfast form, ringla över mole-såsen och baka i ca 2 1⁄2 timme i 125 grader. Strimla sedan kycklingen med två gafflar och den är klar att serveras.

TIPS Mole-såsen kan förvaras i 3-5 dagar i kylen eller frysas.