Slipp stress och röda kinder i jul och bjud hem dina vänner på nyttig julmat.

Stenåldersbröd med romescosås

Gör en liten rätt med rostat stenåldersbröd och romesco till ditt sunda julbord.

17 november 2014 av Martin Kreutzer och Anne Larsen

Stenåldersbröd

6 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tillagningstid: 1 timme

Tid totalt: 70 minuter

INGREDIENSER

100 g valnötter

100 g mandlar

100 g solroskärnor

100 g pumpafrön

100 g ljusa sesamfrön

100 g linfrön

5 ägg

½ dl extra jungfruolja

½ dl kallpressad rapsolja

1 msk havssalt

Så gör du

  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Blanda kärnorna med ägg, olja och salt.
  • Häll i små brödformar. Grädda bröden i en timme.
  • Ställ bröden att svalna på ett grillgaller.
  • Förvara brödet i kylskåpet på grund av den höga halten av feta kärnor och ägg.

LÄS OCKSÅ: Stenåldersbröd - bröd utan mjöl - recept

näringsinnehåll per person

Energi: 595 kcal

Protein: 18,9 g

Fett: 50,9 g

Kolhydrat: 20,9 g

Kostfiber: 6,8 g

Romescosås

2 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 5 minuter

Tillagningstid: 15 minuter

Tid totalt: 20 minuter

INGREDIENSER

3 röda paprikor

1 liten schalottenlök

1 fett vitlök

30 g skållade mandlar

3 msk olivolja

1 citron

Havssalt

Vattenkrasse

Så gör du

  • Skär paprikorna: Stomme, kärnor och det mjuka vita inuti ska bort.
  • Baka paprikorna i 200 grader i 15 minuter. Låt svalna i en plastbunke.
  • Ta bort skinnet, blanda köttet med den finhackade schalottenlöken och vitlök och blanda i mandel och olivolja.
  • Smaka av med citronsaft och salt.
  • Servera små skivor av rostat stenåldersbröd med romescosås och vattenkrasse.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar