Slipp stress och röda kinder i jul och bjud hem dina vänner på nyttig julmat.

Stenåldersbröd med romescosås

Gör en liten rätt med rostat stenåldersbröd och romesco till ditt sunda julbord.

17 november 2014 av Martin Kreutzer och Anne Larsen

Stenåldersbröd

6 personer

100 g valnötter
100 g mandlar
100 g solroskärnor
100 g pumpafrön
100 g ljusa sesamfrön
100 g linfrön
5 ägg
½ dl extra jungfruolja
½ dl kallpressad rapsolja
1 msk havssalt


Så gör du

  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Blanda kärnorna med ägg, olja och salt.
  • Häll i små brödformar. Grädda bröden i en timme.
  • Ställ bröden att svalna på ett grillgaller.
  • Förvara brödet i kylskåpet på grund av den höga halten av feta kärnor och ägg.


Romescosås

3 röda paprikor
1 liten schalottenlök
1 klyfta vitlök
30 g skållade mandlar
3 msk olivolja
1 citron
Havssalt
Vattenkrasse


Så gör du

  • Skär paprikorna: Stomme, kärnor och det mjuka vita inuti ska bort.
  • Baka paprikorna i 200 grader i 15 minuter. Låt svalna i en plastbunke.
  • Ta bort skinnet, blanda köttet med den finhackade schalottenlöken och vitlök och blanda i mandel och olivolja.
  • Smaka av med citronsaft och salt.
  • Servera små skivor av rostat stenåldersbröd med romescosås och vattenkrasse.

LÄS OCKSÅ: Stenåldersbröd - bröd utan mjöl - recept

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar