Varm rödkål och rödbetsköttbullar

45 minuter
438 kcal

Köttbullar är ett måste på varje julbord - här får du dem i en lite annorlunda version.

Kalvköttbullar med rödbetor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 50 g skalad rå rödbeta
  • ½ liten schalottenlök
  • 200 g mager kalvfärs
  • ½ ägg
  • ½ dl havregryn
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • Extra jungfruolivolja till stekning
  • 50 g skalad rå rödbeta
  • ½ liten schalottenlök
  • 200 g mager kalvfärs
  • ½ ägg
  • ½ dl havregryn
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • Extra jungfruolivolja till stekning

Varm rödkål

  • ½ rödlök
  • ½ tsk extra jungfruolivolja
  • liten rödkål
  • ½ vaniljstång
  • ½ kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • ½ dl äppelmust
  • 2 msk agavesirap eller ljust råsocker
  • 70 g tranbär
  • 3 kumquats
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  • Skär rödbetor och lök i pyttesmå bitar.
  • Blanda köttet med rödbetor och lök, ägg, havregryn, salt och peppar.
  • Forma köttbullar och stek dem i en teflonpanna.
  • Sedan rödkålen:
  • Skär löken fint och stek den mjuk och blank i olja.
  • Snitta under tiden rödkålen och lägg det i grytan tillsammans med vaniljbitar, kanel, stjärnanis och äppelmust.
  • Låt det sjuda i 5 minuter.
  • Tillsätt socker/sirap, tranbär och kumquats.
  • Salta och peppra lätt.
  • Låt kålen sjuda i ytterligare 12 minuter och smaka av.

LÄS OCKSA: 9 nyttiga och goda rödkålssallader

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder