Varm rödkål och rödbetsköttbullar

Köttbullar är ett måste på varje julbord - här får du dem i en lite annorlunda version.

Kalvköttbullar med rödbetor

4 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 20 minuter

Tillagningstid: 25 minuter

Tid totalt: 45 minuter

INGREDIENSER

100 g skalad rå rödbeta

1 liten schalottenlök

400 g mager kalvfärs

1 ägg

1 dl havregryn

Havssalt och nymalen svartpeppar

Extra jungfruolivolja till stekning

Varm rödkål

1 rödlök

1 tsk extra jungfruolivolja

¾ liten rödkål

1 vaniljstång

1 kanelstång

2 stjärnanis

1 dl äppelmust

4 msk agavesirap eller ljust råsocker

140 g tranbär

6 kumquats

Havssalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  • Skär rödbetor och lök i pyttesmå bitar.
  • Blanda köttet med rödbetor och lök, ägg, havregryn, salt och peppar.
  • Forma köttbullar och stek dem i en teflonpanna.
  • Sedan rödkålen:
    • Skär löken fint och stek den mjuk och blank i olja.
    • Snitta under tiden rödkålen och lägg det i grytan tillsammans med vaniljbitar, kanel, stjärnanis och äppelmust.
    • Låt det sjuda i 5 minuter.
    • Tillsätt socker/sirap, tranbär och kumquats.
    • Salta och peppra lätt.
    • Låt kålen sjuda i ytterligare 12 minuter och smaka av.

LÄS OCKSA: 9 nyttiga och goda rödkålssallader

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder

näringsinnehåll per person

Energi: 438 kcal

Protein: 29 g

Fett: 14,9 g

Kolhydrat: 51 g

Kostfiber: 7,8 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar