Sallad med falafel, bakade grönsaker och tahinidressing

35 minuter
646 kcal

När du gör falafelsmet rekommenderar vi att du gör en större portion. Den råa färsen kan frysas. De färdiga falaflarna kan också frysas och värmas i ugnen när de tagits ut ur frysen.

sallad med falafel

SALLAD – med god falafel. Helt köttfritt, men med gott om protein och kostfibrer..

© wichmann+bendtsen

Sallad med falafel, bakade grönsaker och tahinidressing

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Falaflar:

  • 100 g torkade kikärter
  • 1 näve bredbladig persilja
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk stött spiskummin
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 liten gul lök
  • 1 fett vitlöksklyftor

Sallad:

  • 200 g aubergine
  • 200 g körsbärs­tomater
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 liten näve sesam­ frön
  • 200 g röd spetskål
  • 50 g ruccola

Tahinidressing:

  • 2 msk tahini (30 g)
  • 5 msk vatten
  • ½ citron, saften
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten i minst 12 timmar.
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Mixa alla ingredienser till falaflarna i en matberedare tills du har en sammanhängande blandning.
  • Forma till ca 8 falaflar. Grädda i 25 min.
  • Skär auberginen i stora tärningar och halvera tomaterna. Fördela olja, salt och peppar ovanpå och grädda med falaflarna de sista 20 min.
  • Rosta sesamfröna gyllene i en het, torr stekpanna.
  • Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
  • Hacka grönkålen fint och lägg på ett fat med ruccola.
  • Lägg de ugnsbakade grönsakerna och falafeln på salladen. Strö över sesamfrön och ringla över dressingen.

TIPS Falafeln kan också stekas i en stekpanna i rikligt med olja. Det gör dem extra krispiga och gyllene, men ökar också kaloriinnehållet.