Kall dinkelgröt
Recept: Läcker gröt med vanilj, äppel-blåbärs-kompott och valnötter.
Recept: Läcker gröt med vanilj, äppel-blåbärs-kompott och valnötter.
Skölj dinkelkornen och ställ dem att mjukna i 1 dl vatten i kylskåpet över natten.
Lägg dem i en kastrull med mjölk, hälften av vaniljkornen och salt.
Koka upp och sänk värmen och låt gröten sjuda långsamt i 9 minuter. Låt gröten svalna.
Blanda kesella med resten av vaniljkornen, ingefära och agavesirap.Blanda den avsvalnade gröten med kesella.
Lägg upp gröten i ett glas med fruktkompott och valnötter.
Äppel-blåbärs-kompott
Lägg blåbär, äppelbitar, äppelmust och ev ett par tunna vaniljstänger i en kastrull-
Låt det sjuda i 10 minuter. Ta bort vaniljstängerna och mixa frukt och bär.
Det blir 2 dl färdig kompott av den här portionen. Kan förvaras i kylskåpet i ett par dagar.