Kall dinkelgröt

8 timmar
429 kcal

Recept: Läcker gröt med vanilj, äppel-blåbärs-kompott och valnötter.

Kall dinkelgröt

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 1½ dl (60 g) dinkelkorn
  • 2 dl lättmjölk
  • Korn från ½ vaniljstång
  • 2 nypa salt
  • 2 dl kesella
  • 2 tsk finriven ingefära
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 dl fruktkompott, tex äppel-blåbär (se recept) eller en färdigköpt
  • 10 halva/10 g valnötskärnor

Äppel-blåbärs-kompott

  • 300 g blåbär
  • 250 g äpplen
  • 4 msk ofiltrerad äppelmust

Tillagning

  • Skölj dinkelkornen och ställ dem att mjukna i 1 dl vatten i kylskåpet över natten.

  • Lägg dem i en kastrull med mjölk, hälften av vaniljkornen och salt.

  • Koka upp och sänk värmen och låt gröten sjuda långsamt i 9 minuter. Låt gröten svalna.

  • Blanda kesella med resten av vaniljkornen, ingefära och agavesirap.Blanda den avsvalnade gröten med kesella.

  • Lägg upp gröten i ett glas med fruktkompott och valnötter.

Äppel-blåbärs-kompott

  • Lägg blåbär, äppelbitar, äppelmust och ev ett par tunna vaniljstänger i en kastrull-

  • Låt det sjuda i 10 minuter. Ta bort vaniljstängerna och mixa frukt och bär.

  • Det blir 2 dl färdig kompott av den här portionen. Kan förvaras i kylskåpet i ett par dagar.