Läs också

5-kornsgröt

Kall dinkelgröt

Recept: Läcker gröt med vanilj, äppel-blåbärs-kompott och valnötter.

14 februari 2012 av I FORM

Recept 1 person

Ingredienser

¾ dl/60 g dinkelkorn
1,5 dl lättmjölk
Korn från ½ vaniljstång
1 nypa salt
1 dl kesella
1 tsk finriven ingefära
½ tsk agavesirap
1 dl fruktkompott, t ex äppel-blåbär (se recept) eller en färdigköpt
5 halva/10 g valnötskärnor

Tillagning

  • Skölj dinkelkornen och ställ dem att mjukna i 1 dl vatten i kylskåpet över natten.
  • Lägg dem i en kastrull med mjölk, hälften av vaniljkornen och salt.
  • Koka upp och sänk värmen och låt gröten sjuda långsamt i 9 minuter. Låt gröten svalna.
  • Blanda kesella med resten av vaniljkornen, ingefära och agavesirap.Blanda den avsvalnade gröten med kesella.
  • Lägg upp gröten i ett glas med fruktkompott och valnötter.

Havregrynsgröt är billig snabbmat som dessutom är supernyttig. Lär dig mer om grötens hälsoeffekter här och få inspiration till nya varianter på havregrynsgröt.

Äppel-blåbärs-kompott

150 g blåbär
125 g äpplen
2 msk ofiltrerad äppelmust

Tillagning

  • Lägg blåbär, äppelbitar, äppelmust och ev ett par tunna vaniljstänger i en kastrull-
  • Låt det sjuda i 10 minuter. Ta bort vaniljstängerna och mixa frukt och bär.
  • Det blir 2 dl färdig kompott av den här portionen. Kan förvaras i kylskåpet i ett par dagar.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar