Var försiktig med omega-6

Omega-6-fettämnena blir först ett problem när du äter många fler av dem än av omega-3. Var uppmärksam på produkter med mycket omega-6 med hjälp av listan nedan.

Omega-6

Vi äter 10 gånger för mycket omega-6

De flesta av oss gör tyvärr det utan att känna till det. Forskarna har räknat på det: Varje gång en normalsvensk äter en del fiskolja intar han 9–10 delar vegetabiliska oljor.

Omega-6-fettämnena blir ett problem först när du äter många fler av dem än av omega-3.

Kroppen har inte hunnit med utvecklingen

I våra förfäders stenålderskost var proportionerna 1:1 och eftersom vår arvsmassa förändras så långsamt är våra kroppar fortfarande utformade för den fördelningen. Proportionerna är också 1:1 i den klassiska medelhavskosten som man åt på Kreta på 1960-talet.

Många studier har dokumenterat att den typen av kost förebygger många kroniska sjukdomar och förlänger livstiden. Även det traditionella sydasiatiska och japanska köket har mycket bättre proportioner mellan omega-3 och omega-6.

Om du i övrigt äter och lever sunt kan du acceptera proportionerna 1:5. För det krävs bara att du är medveten om att du får fler omega-3-fettämnen och färre omega-6-ämnen. Kan du öka balansen mellan omega-3 och -6 på ett ännu bättre sätt är det naturligtvis en fördel.

Omega-6 konkurrerar ut omega-3

Men hur kan de för övrigt så nyttiga omega-6-vegetabiliska oljorna plötsligt hamna i onåd, tänker du kanske. Förklaringen är biokemisk: När omega-3-fiskoljor och omega- 6-vegetabiliska oljor upptas av kroppen byggs de in i det membran som omgärdar varje cell. Från cellmembranen ombildas fettsyrorna till hormonliknande signalämnen, eikosanoider. Dessa har stort inflytande över om vi ska drabbas av inflammation, om vi har smärtor, om våra blodkärl kan dra sig samman och om blodplättarna bildar klumpar och blodproppar.

Din kropp kan inte bilda obegränsade mängder signalämnen; omega-3-fiskoljor och omega-6-vegetabiliska oljor konkurrerar om att bli ombildade till signalämnen. Eftersom de vegetabiliska oljorna är i överskott är det också till den största delen de som lägger beslag på enzymerna i ämnesomsättningen. Därmed bildas många fler signalämnen från omega-6-vegetabiliska oljor än från omega-3.

Problemet är att omega-3-fiskoljor är mycket bättre på att dämpa inflammation och motverka blodpropp, lindra smärtor, minska blodtrycket och skydda mot alla andra sjukdomar som kronisk inflammation kan leda till. Därför riskerar du att hamna i farozonen om du inte korrigerar obalansen mellan omega-3 och omega-6.

Omega-6 finns i allt från bröd till tonfisk på burk

Sluta nu bara inte äta mat från växtriket för att du är rädd för omega-6. Problemet är inte att du dagligen äter av grönsaker och frukt eller den lilla mängden olja du använder till din salladsdressing. Håll däremot uppsikt över alla de dolda källorna till omega-6. Dessa är exempelvis bröd, bakad potatis, nudelsoppor, pajer, kex, godis, produkter med majonnäs, dressingar på flaska, tonfisk i olja, chips och så vidare. Ofta anges bara "vegetabilisk olja” i varudeklarationen och med det menas oftast billig vegetabilisk olja som till exempel soja-, majs-, solros- eller druvkärneolja. Sojaolja är den oftast använda i industrin. I USA räknar man med att cirka 20 procent av alla de kalorier befolkningen intar kommer från sojaolja.

Det allra viktigaste är dock fortfarande att äta mer fisk. En betydande mängd forskning betonar att omega-3-fiskoljor är ett av de starkaste vapnen mot hela det komplex av sjukdomar som inflammationen kan medföra.

Här finns också omega-6

Omega-6 tillsätts i dag i en lång rad livsmedel som vegetabilisk olja och beskrivs i varudeklarationen som vegetabilisk olja eller fettämne i en eller annan form.

De värsta omega-6-skurkarna

  • Rostad lök
  • Snabbmat, t ex pommes frites
  • Kakor, kex och bröd
  • Buljongtärningar
  • Pulversoppor
  • Många färdigrätter, till exempel potatisgratäng.
  • Remouladsås och majonnäs
  • Margarin
  • Sallader med majonnäs
  • Tortillas
  • Chips
  • Deg-halvfabrikat
  • Odlade exotiska fisksorter
  • Fiskkonserver med olja
  • All friterad mat – även fisk
  • Nötkreatur, dock inte betande