En sund oljebalans förlänger livet.

Ät mer omega-3 och mindre omega-6.

Forskare hyllar omega-3 som vår tids starkaste vapen mot blodpropp, cancer, diabetes, allergi med mera. Det enda problemet är att du får för lite av det – och värre: Effekten motarbetas av att du äter för mycket omega-6.

Obalansen kan medverka till en kronisk inflammation i kroppen, en inflammation som på sikt kan göra att du blir sjuk och till och med avlider. Lösningen är att du återupprättar balansen genom att äta mer omega-3, det vill säga mer fisk och fiskoljor. Du ska också vara uppmärksam på alla de dolda omega-6-källorna.Kex kan till exempel (också grova och ekologiska) vara fyllda med omega-6 på grund av att de innehåller majs- eller sojaolja. Det gäller också en uppsjö andra förädlade livsmedel.

Till och med kött kan vara en källa till vegetabiliska oljor om djuren har utfodrats med artificiella växtoljeprodukter och spannmål i stället för att de fått beta gräs som innehåller många fler omega-3-fettsyror.

Omega-3: GENIALT

Dämpar inflammationer och minskar risken för hjärtkärlsjukdom, diabetes med mera. De bästa källorna är fet fisk. Bör minst utgöra 1 procent av dagens kalorier – helst mer.

LÄS OCKSÅ: Fiskolja – är kosttillskott nödvändigt?

Omega-6: BARA BRA I SMÅ MÄNGDER – ANNARS DÅLIGT

Matvaror med omega-6 är hälsosamma tack vare kolesterolvärdet, men vi får i oss alltför stor mängder, och det är dåligt eftersom det motarbetar omega-3 och ökar risken för blodpropp. Omega-6 finns i alla vegetabiliska oljor, mjuka smörprodukter och andra hel- och halvfabrikat. Omega-3 och -6 tillsammans kan utgöra 5–10 % av dagens kalorier.

Omega-9: BRA

Till denna grupp hör olivolja, nötter och avokado. Enkelomättade fettsyror har en gynnsam effekt på kolesterolhalten. Får bidra med 10–15 procent av dagens kalorier.