Lugna magen inför träningen

Här får du fem användbara tips på hur du får ro i magen när du tränar.

1. Gå på toaletten före träningen

Det är viktigt att du tömmer tarmen innan du ska träna. När du rör dig klämmer magmusklerna ihop tarmen och pressar avföringen ner mot ändtarmen vilket kan kännas riktigt obehagligt när du springer eller skuttar runt.

Om du lider av en uppblåst mage och magknip under träningen, även efter att du har varit på toaletten kan det betyda att du har förstoppning.

2. Undvik mat du inte tål

Diarré uppstår ofta när du har ätit mat som du inte tål tätt inpå träningen. Därför ska du hålla ett öga på vad du äter så att du kan undvika att äta just det som du inte tål. Försök också att äta fler oupplösliga fibrer som binder vattnet i din mage. Det kan bidra till att förebygga diarré.

3. Ät senast två timmar före träning

Illamående beror ofta på att du har ätit för nära inpå träningen och att maten inte har haft tid att lämna magsäcken. Det gör att den ligger och skvalpar runt, vilket ger en känsla av kväljningar.

Du kan lätt avhjälpa problemet genom att äta två timmar före träningen. Så snart du börjar träna smälter du dessutom din mat mycket långsammare än annars eftersom kroppen använder det mesta av sin energi i musklerna i stället för i magen.

4. Se upp med hårdsmält mat

Din kropp kan reagera med sura uppstötningar om du äter mat som din mage har svårt att smälta. Därför är det en bra idé att vänta med rökt fisk, falukorv, kål, torkade bönor och alkohol till efter träningen. För de här matvarorna tar det nämligen lång tid att ta sig genom systemet.

5. Håll igen med "luftig" mat

Innan du börjar din träning bör du undvika de matvaror som ofta leder till luft i magen, annars riskerar du att springa med svullen mage, och det kan vara ganska obehagligt. Spara alltså saker som kål, lök och stora mängder fullkorn till efter träningen, då du lättare blir av med luften.

Så blir du av med uppblåst och svullen mage