Här är julen nyttigaste godis

Det här julgodiset kan du med gott samvete äta varje dag.

Kvinna i tomtemössa med två grankulor.

Nötter är det nyttigaste godiset du kan äta i jul. Ät en näve om dagen.

© iStock

Ät en näve nötter om dagen – och gör din hälsa en stor tjänst!

Så lyder det goda budskapet från en rad brittiska forskare som har analyserat data från 29 nötstudier med sammanlagt mer än 800 000 deltagare.

Äter du 20 gram nötter om dagen sänker du risken för hjärt-kärlsjukdom med nästan 30 procent, din cancerrisk med 15 procent och din risk för att dö för tidigt med 22 procent, säger forskarna från Imperial College London.

Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av I FORM för bara 149 kr. Den perfekta tröjan för kalla dagar - få erbjudandet här.

En del tyder på att nötter även kan sänka risken för diabetes med hela 40 procent, men här har forskarna inte lika mycket data som för de andra sjukdomarna.

Välj fritt bland alla nötter

Till synes är det fritt val på nöthyllan. Försökspersonerna har nämligen ätit alla sorters nötter, från mandlar, valnötter, hasselnötter, cashewnötter och pistagenötter till pekannötter, paranötter och jordnötter, och alla nötter hade en förebyggande effekt.

Forskarna rekommenderar dock att du äter en blandning av nötter, då alla har sina speciella fördelar.

Även om nötter är nyttiga räcker det med att äta max 20 gram om dagen. Forskarna såg ingen större förebyggande effekt om man ökade intaget, och samtidigt ska man komma ihåg att nötter innehåller rätt många kalorier.

Håller du dig till 20 gram är det alldeles lagom. 20 gram mandlar ger dig t ex 106 kalorier, vilket du lätt kan förbränna med en aktiv vardag.

Välj generellt helt naturella nötter – det vill säga varken saltade, rostade eller rökta. Då är de nämligen nyttigast!