Rågbröd med ost och paprika

9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn.

Råg är det bästa fullkornet för din kropp

En fullkornsrik kost sänker din vikt och graden av inflammation i kroppen – det gäller speciellt när du äter råg, säger experter.

26 februari 2018 av I Form

Fullkorn är en viktig del av en sund kost, men om du vill få största möjliga effekt på kroppen ska du satsa på en särskild typ av fullkorn. Det kan danska forskare konstatera efter att ha undersökt effekten av en fullkornsrik kost bland testpersoner.

I åtta veckor fick testpersonerna uteslutande välja fullkornsprodukter och åt under denna period 130–230 gram fullkorn om dagen. Därefter följde åtta veckor där de endast fick äta vita varianter av bl a bröd, ris och pasta och det gjorde en tydlig skillnad beronde på vad de åt.

Den grova kosten medförde att deltagarna generellt åt mindre, gick ner mer i vikt och hade mindre inflammation i kroppen, medan ”den vita kosten” inte hjälpte hälsan på något sätt. Samtidigt avslöjade prover att råg hade den största positiva effekten på graden av inflammation i kroppen. 

Källa: DTU Fødevareinstituttet

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar