3 myter om vegetarisk mat

Sallad, sallad och åter sallad. Du kan tänka om igen, om du tror att vegetarisk mat är trist, smaklöst och bara består av gröna salladsblad. Här går vi igenom tre myter om vegetarisk mat, så du kan lära dig mer om de gröna möjligheterna.

Kvinna äter plantburgare

BURGARE UTAN KÖTT? Byt ut nötfärsen mot plantbaserad färs!

© Jakob Helbig

För många kan det kännas svårt att skippa köttet, men det behöver inte vara krångligt. Här nedan går vi igenom tre vanliga myter om vegetarisk mat, som inte är sanna.

1. Vegetarisk mat är tråkig

Tvärtom! Där kötträtter ofta är bruna har rätter med många frukter och grönsaker massor av färger. Välj råvaror i olika kulörer och tillaga dem med massor av färska kryddörter.

2. Sallad smakar inget

Inte alltid, nej, och därför kan en god dressing göra underverk. Har du ont om tid så använd lite olivolja, balsamico eller färskpressad apelsinjuice.

Få massor av inspiration till mättande och goda sallader här

3. Jag blir inte mätt

Då har du för lite kostfibrer eller gröna proteiner i dina rätter. Tänk fullkorn, grova grönsaker, ägg, skyr, quinoa, nötter samt baljväxter.

Fyll skafferiet med kikärter och bönor på burk – det är bra proteinkällor i stället för kött. Burkvarianterna är redo att användas medan de torkade varianterna först ska blötläggas i tio–tolv timmar och sedan kokas.

Topp 10 bästa proteinkällor

Källor: Sisse Fagt, kostexpert, och Maria Felding, klinisk dietist

Artikeln publicerades i I FORM nr 16/2019