Kvinna äter plantburgare
Burgare utan kött?

Byt ut nötfärsen mot plantbaserad färs!

© Jakob Helbig

3 myter om vegetarisk mat

Sallad, sallad och åter sallad. Du kan tänka om igen, om du tror att vegetarisk mat är trist, smaklöst och bara består av gröna salladsblad. Här går vi igenom tre myter om vegetarisk mat, så du kan lära dig mer om de gröna möjligheterna.

13 april 2020 av Inge Eriksen och Tine Sandorf

För många kan det kännas svårt att skippa köttet, men det behöver inte vara krångligt. Här nedan går vi igenom tre vanliga myter om vegetarisk mat, som inte är sanna. 

1. Vegetarisk mat är tråkig 

Tvärtom! Där kötträtter ofta är bruna har rätter med många frukter och grönsaker massor av färger. Välj råvaror i olika kulörer och tillaga dem med massor av färska kryddörter. 


Bra tips

Boka in en hackardag

Har du inte tid att riva, hacka och skära grönsaker varje dag så ta en hackardag där du förbereder grönsaker för många dagar. Lägg allting i byttor med lock eller fryspåsar och förvara kallt. Många butiker har också färdighackade grönsaker 

2. Sallad smakar inget

Inte alltid, nej, och därför kan en god dressing göra underverk. Har du ont om tid så använd lite olivolja, balsamico eller färskpressad apelsinjuice. 

Få massor av inspiration till mättande och goda sallader här


3. Jag blir inte mätt

Då har du för lite kostfibrer eller gröna proteiner i dina rätter. Tänk fullkorn, grova grönsaker, ägg, skyr, quinoa, nötter samt baljväxter. 

Fyll skafferiet med kikärter och bönor på burk – det är bra proteinkällor i stället för kött. Burkvarianterna är redo att användas medan de torkade varianterna först ska blötläggas i tio–tolv timmar och sedan kokas. 

Topp 10 bästa proteinkällor

Lär dig hur mycket protein du behöver

Du behöver ett gram protein per dag och kilo kroppsvikt för att bevara och bygga upp muskelmassa, hormoner och enzymer. En kvinna på 75 kilo behöver alltså 75 gram protein per dag. Det motsvarar tre av dessa portioner som var och en ger dig 25 gram. 

Välj tre portioner per dag:

  • 1 kycklingfilé 
  • 1 laxfilé 
  • 2½ dl skyr 
  • 3 stora ägg 
  • 5 msk keso 
  • ½ tallrik torkade bönor eller linser


Källor: Sisse Fagt, kostexpert, och Maria Felding, klinisk dietist 


Artikeln publicerades i I FORM nr 16/2019

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar