Sallad, sallad och åter sallad. Du kan tänka om igen, om du tror att vegetarisk mat är trist, smaklöst och bara består av gröna salladsblad. Här går vi igenom tre myter om vegetarisk mat, så du kan lära dig mer om de gröna möjligheterna.
För många kan det kännas svårt att skippa köttet, men det behöver inte vara krångligt. Här nedan går vi igenom tre vanliga myter om vegetarisk mat, som inte är sanna.
1. Vegetarisk mat är tråkig
Tvärtom! Där kötträtter ofta är bruna har rätter med många frukter och grönsaker massor av färger. Välj råvaror i olika kulörer och tillaga dem med massor av färska kryddörter.
2. Sallad smakar inget
Inte alltid, nej, och därför kan en god dressing göra underverk. Har du ont om tid så använd lite olivolja, balsamico eller färskpressad apelsinjuice.
Då har du för lite kostfibrer eller gröna proteiner i dina rätter. Tänk fullkorn, grova grönsaker, ägg, skyr, quinoa, nötter samt baljväxter.
Fyll skafferiet med kikärter och bönor på burk – det är bra proteinkällor i stället för kött. Burkvarianterna är redo att användas medan de torkade varianterna först ska blötläggas i tio–tolv timmar och sedan kokas.