Kan salt tränga in i potatis med skal på?

Se svaret från experten på ifrom.se

7 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Fråga

Kan salt tränga in i potatisar som kokas med skal och vilken betydelse har det egentligen för näringsinnehållet om man låter skalet sitta kvar under kokningen?


Svar

Det har ingen betydelse rent saltmässigt om man kokar potatisen med eller utan skal. Saltet kan nämligen tränga igenom potatisskalet. Däremot spelar det en stor roll hur mycket salt vi äter.

Vi har en tendens att salta maten alltför mycket. Faktum är att vi behöver mindre än ett gram salt om dagen. Men vi intar i genomsnitt tio gram per dag, vilket kan öka risken för högt blodtryck.

När det gäller det näringsmässiga har det länge varit ett känt faktum att mer vitaminer och mineraler stannar kvar i potaitsen om man kokar den med skal på.

Salt – vad är det och vad gör det med kroppen?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar